Vești bune pentru angajații din România care primesc tichete de masă! Valoarea acestora ar putea crește chiar de anul viitor, potrivit unui proiect de lege care a fost dezbătut și adoptat deja de senatori!
Tichetele de masă s-ar putea majora la 20 de lei
În prezent, valoarea unui tichet de masă este de 15,18 lei, înainte de impozitare. Inițiatorii proiectului de lege au constatat că suma respectivă nu este destul de mare pentru a cumpăra un prânz.
Așadar, s-a propus majorarea valorii tichetelor de masă la 20 de lei. Angajații din România ar putea primi tichetele de masă cu valoarea mărită chiar începând cu anul viitor. Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, în şedinţa plenului de miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 165/2018, care prevede creşterea valorii tichetelor de masă de la 15 la 20 de lei. Proiectul de lege urmează să ajungă și pe masa deputaților, scrie a1.ro.
”Valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 de lei”
„Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 de lei”, spun inițiatorii proiectului, un grup de deputați PSD.
Potrivit social-democraţilor care au inițiat proiectul de lege pentru creșterea valorii tichetelor de masă, valoarea pe zi a tichetului de masă din România este printre cele mai mici din Europa.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Tichetele de masă sunt bonuri valorice folosite ca instrument de plată pentru produsele alimentare. Acestea pot fi considerate cheltuială deductibilă, pentru angajat impozitându-se cu 10%.
Spre deosebire de bani, tichetele de masă sunt hârtii valorice nefungibile. Tichetele de masă au fost create în Franța anilor 1960 și au fost apoi adoptate de celelalte state, pentru a încuraja companiile să contribuie financiar la o mai bună alimentație a angajaților, determinand astfel creșterea productivității și îmbunătățirea stării generale de sănătate a populației.
În România tichetele de masă sunt reglementate legislativ, prin legea 142/1998, fiind un beneficiu extrasalarial deductibil și exonerat de taxe, atât pentru angajat cât și pentru angajator și reprezintă o alocație individuală de hrană.