Theresa May a fost extrem de tranșantă în declarații. Premierul britanic asigură că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la data stabilită, adică 29 martie, potrivit informațiilor relatate de Reuters. Declarația sa vine exact înaintea votului pe moțiunea de cenzură depusă de laburiști. Totul, după ce Parlamentul britanic a votat împotriva acordului pentru Brexit.
Premierul May mai adaugă și faptul că Uniunea Europeană va lua în considerație o posibilă extindere a perioadei de negociere aferentă articolului 50. Asta dacă ar exista un plan alternativ de ieșire. „Politica guvernului este aceea că părăsim Uniunea Europeană pe 29 martie. Dar UE va extinde articolul 50 numai dacă în realitate este clar că există un plan care să se îndrepte către convenirea unui acord”, a Theresa May în Parlamentul britanic, potrivit Agerpres.
Theresa May, mesaj tranșant înainte de moțiunea de cenzură
Theresa May a fost „înjunghiată” pe la spate de către colegii săi de partid, după ce s-a respins în Parlament acordul cu privire la ieșirea Marii Britanii din UE. Au fost 202 de voturi „pentru” și 432 „împotrivă”. Aceasta este considerată una dintre cele mai dure înfrângeri parlamentare pentru un guvern istoria recentă a Angliei.
Într-o conferință telefonică, presa britanică a anunțat că mai mulți miniștri le transmis afaceriștilor că se pregătește o moțiune pentru amânarea procesului care are legătură cu Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, în care este vorba despre ieșirea din UE.
„E un moment în care cariera politică a lui May e sub un mare semn de întrebare. Vor fi presiuni din partid ca să demisioneze, pe lângă presiunea laburiștilor care vor cere anticipate. Cred că presiunea pe May să demisioneze va fi destul de mare. Problema e cine e un succesor care să livreze o soluţie. Europa e aceeași, soluţiile imposibile sunt aceleași. La acest scor, voci importante și nu doar inamicii lui May vor spune: ne pare rău, mulțumim pentru forță ta de supraviețuire, dar cu un astfel de scor va fi foarte greu să reziste. E o supraviețuitoare incredibil de puternică. E posibil că mâine să spună încă o dată: merg la Bruxelles și sper să obțin un deal mai bun.
Situaţia politică nu poate fi rezolvată decât prin alegerea unui nou premier conservator. Același premier va trebui să meargă din nou la Bruxelles.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Primul gest va fi să ceară amânarea datei de 29 martie, pentru a se regrupa și va avea un motiv politic plauzibil să facă acest lucru la început. Dacă May supraviețuiește și acestei chestiuni, cred că premiul Nobel pentru supraviețuire în condiţii ostile i se va acorda ei. Mi-e teamă că nu e altă soluţie decât să-și dea demisia și să se găsească o formulă care să permită salvarea situaţiei.
Așa cum May a purtat cu stoicism cel mai greu stindard britanic, nu cred că a fost cineva care să fie chemat să apere interesele țării într-un moment mai complicat. Merită apreciată. Nu e un bun orator, o persoană carismatică, dar e un lider solid, important. Și-a sacrificat cariera politică într-un moment imposibil de gestionat. Cameron va rămâne cu această pată uriașă a unui joc de loterie politică cu Brexitul, pe care l-ar fi putut evita, în timp ce May, care pățește cea mai mare catastrofă democratică, va ieși cu o figură decentă, pentru că femeia s-a zbătut, a încercat să obțină maximum de concesii pentru Marea Britanie”, spune Mircea Geoană.