Comisia comună româno-rusă pentru studierea problemelor din relaţiile bilaterale, inclusiv problema Tezaurului, s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute la Sinaia, după o pauză de zece ani, anunţă MAE.
„În perioada 25-26 martie 2016 a avut loc, la Sinaia (România), cea de-a IV-a sesiune a Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial”, se arată într-un comunicat.
Prezenta reuniune a Comisiei comune este prima întâlnire după o pauză de 10 ani, menţionează MAE, care precizează că reuniunea s-a desfăşurat „într-o atmosferă deschisă şi constructivă”, marcând un nou important pas în direcţia studierii problemelor care intră în competenţa Comisiei, potrivit Digi24.
În urmă cu doi ani, mai exact în primăvara lui 2013, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că România va relua în toamna anului respectiv negocierile cu Rusia pe tema tezaurului. Mugur Isărescu spunea atunci că a făcut un jurământ pentru recuperarea celor peste 90 de tone de aur.
„Părţile au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul României, inclusiv la valorile Băncii Naţionale a României depuse la Moscova în timpul Primului Război Mondial, precum şi la restituirile din 1935 şi din 1956 de către Uniunea Sovietică a unor părţi din valorile româneşti”, informează comunicatul MAE.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declaraţia comună a miniştrilor Afacerilor Externe, din 2003, părţile au convenit:
– dinamizarea activităţii Comisiei comune
– aprofundarea activităţii de identificare a documentelor în arhive
– iniţierea elaborării unor publicaţii comune
– înfiinţarea unor grupuri comune de experţi pentru cercetarea documentelor de arhivă referitoare la tematica activităţii Comisiei.
Partea rusă a exprimat mulţumiri Băncii Naţionale a României pentru sprijinul logistic oferit bunei desfăşurări a sesiunii Comisiei comune.
Părţile au convenit ca următoarea sesiune a Comisiei comune să aibă loc în Federaţia Rusă, la Moscova, în a doua parte a anului 2017.