Luni va fi citită în Parlament moțiunea de cenzură împotriva guvernului Ludovic Orban, intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarrea democrației românești”. Executivul este acuzat de faptul că a încălcat principiile democratice deoarece și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi.
Marcel Ciolacu a anunțat că ar mai avea nevoie de un singur vot pentru a trece moțiunea, în timp ce Ludovic Orban a rămas optimist.
UPDATE, ora 16:00 Documentul moțiunii de cenzură a fost citit luni în Parlament iar președintele PSD, Marcel Ciolacu, este convins că are suficiente voturi să treacă această moțiune. Potrivit Digi 24, moțiunea ar putea avea loc miercuri, dar mai întâi PSD vrea să se asigure că toți parlamentarii lor vor fi prezenți în această zi în Parlament.
Marcel Ciolacu anunță că mai are nevoie de un vot pentru a trece moțiunea de cenzură
Marcel Ciolacu, președintele interimar PSD, a declarat vineri că parlamentarii social-democrați care vor vota împotriva moțiunii sau vor lipsi nemotivat de la vot nu se vor mai regăsi pe listele formațiunii sale la alegeri. E a spus însă că PSD se bazează în prezent pe 232 de voturi.
„Matematic avem 232 de voturi. Am luat o decizie. În cazul în care un parlamentar PSD nu votează moţiunea sau lipseste nemotivat în ziua în care va fi votul o perioadă, respectiv până după alegerile generale, va fi suspendat din PSD”, a declarat Marcel Ciolacu.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
El a mai spus că în prezent moţiunea de cenzură este susţinută de trei formaţiuni politice: PSD, UDMR şi Forţa Naţională. „Continuăm negocieri cu formaţiuni politice, cât şi cu parlamentari independenţi”, a mai spus Ciolacu.
Ludovic Orban nu se teme de moțiunea de cenzură a PSD-iștilor
Premierul Ludovic Orban a afirmat că nu se teme de moţiunea de cenzură intentată de cei de la PSD și că, dacă guvernul său va fi demis, atunci se vor lansa anticipate:
„Nu îmi este teamă de ei şi, indiferent, ce se va întâmpla în următoarea perioadă, noi avem un singur lucru de făcut, să răspundem aşteptărilor românilor, să ne ducem către fiecare român, să le arătăm visul nostru, credinţa noastră şi puterea de a le realiza, să reuşim în toate alegerile care vor urma, indiferent că sunt alegeri într-un tur, în două tururi, cu alegeri directe, cu alegeri indirecte, că o să fie parlamentare la termen sau anticipate, să câştigăm alegerile, pentru că doar astfel România poate să ajungă la realitatea pe care o visez eu şi o visaţi fiecare dintre voi”, a declarat duminică Ludovic Orban, potrivit Mediafax.
PNL se bucură și de sprijinul celor de la USR. Dan Barna a scris pe facebook faptul că textul moțiunii este unul realmente lipsit de bun simț:
„Am spus deja că nu vom vota pentru nimic care să înlesnească întoarcerea PSD la putere. Pentru dezastrul din cei trei ani de guvernare Dragnea nota de plată nu a fost încă achitată. Nu pot însă să nu remarc faptul că textul moţiunii de cenzură depusă de PSD depăşeşte chiar şi limitele cele mai de jos ale bunului simţ. Disperat să îşi apere baronii locali partidul cu doi foşti preşedinţi trimişi la închisoare nu se jenează să folosească astăzi termeni ca
Toate calculele înainte de votul pentru moțiunea de cenzură
Înainte de depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului, din totalul de 465 de parlamentari, 198 de parlamentari vin din partea PSD, PNL are 105 parlamentari, USR are 40, UDMR are 30 de parlamentari, iar Pro România şi PMP au 27, respectiv 19 parlamentari. Totodată, ALDE are 19 parlamentari, grupul minorităţilor naţionale este format din 17 parlamentari, iar 13 parlamentari vin din partea independenţilor.
De partea demersului de demitere a Guvernului Orban sunt angrenaţi 232 de parlamentari, din partea PSD, UDMR, dar şi din grupul Forţa Naţională, format din patru parlamenari, printre care Teodor Meleşcanu şi Graţiela Gavrilescu. De asemenea, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că partidul său va aduce 30 de voturi în favoarea moţiunii de cenzură, ceea ce înseamnă că toţi parlamentarii UDMR vor vota demiterea Guvernului Orban.
Aşadar, matematic, barca PSD-UDMR mai are nevoie de un singur vot pentru a demite Guvernul Orban, vot care poate veni de la minorităţi, din partea independenţilor sau chiar din partea Pro România.