Tehnica vocală care ne duce la Eurovision. Ce este yodelingul

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
06/03/2017, 13:06
Tehnica vocală care ne duce la Eurovision. Ce este yodelingul

Yodelingul a făcut-o celebră pe tânăra Ilinca Băcilă şi i-a adus piesa „Yodel It” care avea să devină preferata românilor pentru Eurovision 2017. La 18 ani, Ilinca este una dintre puţinele cântăreţe care pot face yodel perfect, iar abilitatea ei i-a impresionat pe români care i-au oferit peste 10.000 de voturi la Selecţia Naţională Eurovision.

Yodelingul este un stil de a cânta ce include schimbarea repetată a tonalităţii pe durata unei singure note. Termenul de „yodel” s-a format de la cuvântul german „jodeln” care poate fi tradus ca „rostirea silabei jo” (pronunţată yo în engleză). Această tehnică este folosită în multe culturi de pe întreg mapamondul.

Yodelingul alpin are o istorie lungă în Europa, devenind popular în anii 1830 ca metodă de divertisment în teatre şi în sălile de concerte. În Africa Centrală, yodelingul reprezenta o formă de comunicare şi anunţa locaţia şi identitatea yodeler-ului.

În 2014, Ilinca Băcilă impresiona o ţară întreagă la preselecţiile pentru concursul de talente Vocea României, reuşind să întoarcă scaunele celor patru artişti din juriu. „Yodeling-ul tău este foarte tare! Te aştept la mine în echipă”, i-a strigat Marius Moga, impresionat de talentul tinerei. Deşi nu a câştigat marele trofeu, Ilinca a ajuns în semifinale alături de Loredana şi a însoţit-o pe artistă în turneul naţional.

Ca urmare a impactului mare pe care l-a avut talentul său de a face yodeling, Ilinca a pregătit pentru fani un tutorial despre ce înseamnă yodeling-ul şi cum se poate învăţa. În videoclipul postat pe YouTube, Ilinca povesteşte şi primul moment în care a făcut yodeling.

Citeşte mai mult pe digi24.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×