Taxa de habitat se plătește de la 1 martie! Cât va costa gunoiul și ce înseamnă această taxă

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
28/02/2019, 15:55
Taxa de habitat se plătește de la 1 martie! Cât va costa gunoiul și ce înseamnă această taxă GALERIE FOTO
Taxa de habitat, crestere spectaculoasa in Sectorul 2

Locuitorii sectorului 2 din Capitală vor plăti cea mai mare taxă de habitat din București! Mai exact, taxa pe gunoi a crescut cu 50%, de la 1 ianuarie 2019, însă municipalitatea a hotărât că majorarea va fi suportată de primărie, însă doar pentru anul în curs!

Taxa de habitat va fi plătită și pentru bebeluși

De anul viitor, fie că vorbim despre un nou născut sau un pensionar, fiecare locuitor al Sectorului 2 va plăti 159 de lei pe an pentru ridicarea gunoiului. Așa se face că o familie cu doi copii ar trebui să scoată din buzunar anual 636 de lei, față de 400 de lei cât era până acum.

În şedinţa publică din 21 februarie 2019, Consiliul Local al Sectorului 2 a hotărât să le pună în cârcă locuitorilor o nouă taxă: cea de habitat, care are ca destinație specială salubrizarea. Astfel că s-a stabilit ca de la 1 ianuarie 2020 fiecare persoană să plătească câte 159 de lei/an. Doar anul acesta, pentru că hotărârea s-a dat mai târziu și nici nu au toate datele, autoritățile au decis să subvenționeze taxa pentru tot anul 2019.

Taxa habitat gunoi
Taxa de habitat va fi platita si pentru bebelusi

”Prin adoptarea acestei taxe, Primăria Sectorului 2 intervine pentru prima dată în acest proces de colectare a gunoiului, va subvenționa taxa, iar locuitorii sectorului 2 nu vor plăti nici un leu în plus de la data instituirii taxei (1 martie 2019) și până la sfârșitul anului în curs”, au precizat reprezentanții primăriei.

Până va intra în vigoare noua lege, cei care locuiesc în sectorul 2 sunt obligați să dea o declarație pe proprie răspundere în care să treacă numărul persoanelor care stau într-un apartament. Aceasta va fi depusă la asociația de proprietari, iar angajații de la DVBL Sector 2 vor veni în maximum 3 zile să preia documentele.

Declarația de impunere, privind numărul persoanelor care locuiesc la adresa declarată, se depune până pe 23 aprilie. Taxa de habitat se va plăti la Direcţia Venituri Buget Local Sector 2, iar autoritățile promit că vor elabora Regulamentul privind determinarea cuantumului taxei până la 30 septembrie.

De reținut este faptul că cine va coleta deșurile selectiv cel puțin 25%, nu va mai fi obligat să plătească nimic, iar sacii îi vor primi de la primărie. ”Vom merge din ușă în ușă și le vom da oamenilor saci speciali pentru hârtie, pentru plastic, pentru deșeuri menajere”, ne-au explicat cei din cadrul primăriei.

În sectorul 1, locuitorii nu plătesc niciun ban operatorului de salubritate pentru ridicarea gunoiului, la fel ca în sectorul 3. În sectorul 4 s-a dorit majorarea taxei, de la 5 lei pe lună, la 12 lei pe lună, însă instanța s-a opus. În sectorul 5, taxa este de 8,46 de lei lunar, de persoană, în timp ce în sectorul 6, taxa este zero pentru colectare selectivă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×