Țara unde oamenii nu mai apucă pensia. Președintele a făcut anunțul!

Raluca Ogaru    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
31/08/2018, 11:47
Țara unde oamenii nu mai apucă pensia. Președintele a făcut anunțul!
Oamenii din Rusia nu mai apuca pensia

Țara unde oamenii nu mai apucă pensia! Vorbim despre Rusia, unde autoritățile vor să ridice vârsta de pensionare la 65 de ani, iar speranța de viață este de doar 66 de ani, potrivit Organizației Mondiale de Sănătate!

Șeful statului, Vladimir Putin, a anunţat că vârsta de pensionare pentru femei ar creşte de la 55 la 60, în loc de 63, aşa cum anunţase iniţial. Totuşi, pentru bărbaţi, rămâne aceeaşi creştere de 5 ani, până la vârsta de 65 de ani.

Oamenii din Rusia nu mai apucă pensia

Citește și Noua lege a pensiilor: pensionarii de lux sunt favorizați, cei de rând, uitați

Citește și Meleșcanu are o pensie de aproape 227.977 lei! De unde atâția bani

Schimbarea este esenţială, a spus Vladimir Putin într-o apariţie televizată, pentru că populaţia Rusiei capabilă să muncească a început să se micşoreze. În schimb, sindicatele au avertizat că mulţi ruși nu vor trăi suficient de mult pentru a se bucura de pensie, mai ales acum odată cu majorarea vârstei de pensionare.

Potrivit Organizaţiei Mondiale de Sănătate, bărbaţii din Rusia au o speranţă de viaţă de numai 66 de ani. Asta ar însemna că după o viaţă de muncă, le-ar mai rămâne, în medie, doar un an în care să se bucure de pensia lor.

Autoritățile din Rusia, dar și mai mulți analiști, au recunoscut că există o problemă majoră în Rusia. Populaţia îmbătrâneşte rapid şi statul cheltuieşte din ce în ce mai mult pentru plata pensiilor. Potrivit ONU, 20% dintre ruşi vor avea peste 65 ani până în 2050. Vladimir Putin tocmai a semnat un nou proiect de lege privind cheltuielile cu pensiile, unde a prevăzut un deficit de peste 4 miliarde de dolari pentru anul acesta. Asta înseamnă 1,6% din totalul cheltuielilor bugetului de stat. Cu toate acestea, preşedintele rus a promis în timpul campaniei prezidenţiale că nu va majora vârsta de pensionare, însă nu s-a ținut de cuvânt. Promisiunea nerespectată l-a costat pe Vladimir Putin. Președintele a scăzut în sondaje de la 80%, la 64% încredere din partea populației.

Cât trăiesc românii

Situația pare să fie mai bună chiar și în România! O femeie din România trăieşte, în medie, 78,7 ani, în timp ce speranţa de viaţă a unui bărbat născut în România este de 71,6 ani, potrivit datelor aferente anului 2013. În Franţa, ţară care a acordat în ultimele decenii o atenţie deosebită îmbunătăţirii indicatorilor demografici, speranţa de viaţă a femeilor a fost de 85,6 ani în 2013, iar a bărbaţilor a fost de 79 de ani în acelaşi an.

Speranţa de viaţă, indicatorul care arată starea de sănătate a populaţiei unei ţări, este o preocupare constantă a specialiştilor în demografie, care avertizează asupra faptului că guvernele trebuie să îşi facă planuri, pentru creşterea speranţei de viaţă, dar şi pentru recuperarea mai rapidă a decalajelor în cazul unor ţări precum este Ro­mâ-nia faţă de statele dezvoltate, pentru că în prezent progresul tehnologic o permite.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×