Svastica reprezintă nazismul. Este asociată cu Adolf Hitler și cu crimele sale comise împotriva evreilor. Cel puțin de câteva zeci de ani! Simbolul însă are mii de ani vechime și a fost folosit în multe colțuri ale lumii, înainte ca acesta să fie acaparat de naziști. Svastica, simbolul norocului!
În Asia, la hinduşi, budişti şi jainişti, simbolul are o semnificaţie extrem de importantă, fiind folosit la ceremoniile religioase şi ca motive pentru diferite decoraţiuni. Chiar numele de suastika în sanscrită înseamnă (ceva) de bun augur, scrie BBC.
Svastica, simbolul norocului în Asia
Primii occidentali care au ajuns în Asia au fost inspiraţi de asocierile pozitive ale semnului şi au început să-l folosească şi acasă, astfel încât la începutul secolului al XX-lea exista o modă de a folosi svastica drept simbol aducător de noroc.
În cartea sa The Swastika: Symbol Beyond Redemption?, Steven Heller arată cum a fost adoptat cu entuziasm de Occident ca motiv arhitectural, folosit în reclame şi pe produse. ”Coca-Cola l-a folosit. Carlsberg l-a folosit pe sticlele de bere. Boy Scouts of America l-a adoptat, iar Girls’ Club of America şi-au numit revista Swastika. Chiar făceau cadou insigne cu svastică cititorilor care vindeau copii ale revistei”, a relatat scriitorul.
Svastica a fost folosită de armata americană în timpul Primului Război Mondial şi putea fi văzută pe avioanele RAF chiar până în 1939.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Folosirea svasticii de către nazişti provine din lucrările unor cercetători germani din secolul al XIX care traduceau vechi texte indiene şi care au observat unele similarităţi între propria lor limbă şi sanscrita. Astfel au ajuns la concluzia că indienii şi germanii au strămoşi comuni şi şi-au imaginat o rasă de războinici pe care au numit-o arieni.
Ideea a fost perpetuată apoi de ideologii nazişti de la începutul secolului al XX-lea. Svastica a fost interzisă în Germania la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial şi oficialii germani au încercat să introducă această măsură la nivelul întregii Uniuni Europene, în 2007, însă fără succes, scrie descoperă.ro.
Svastica, simbolul norocului și pentru daci
Ironia face ca svastica să fie mai europeană în origini decât realizează foarte mulţi. Descoperirile arheologice au arătat că svastica este un simbol extrem de vechi, dar exemplele antice nu sunt limitate la India. A fost folosit de greci, celţi, anglo-saxoni şi unele dintre cele mai vechi exemple au fost găsite în estul Europei, de la Marea Baltică la zona balcanică.
Svastica a fost un simbol şi pentru daci, ea fiind reprezentată pe vasele de lut şi pe podoabe. În 2015, statul român a recuperat de la o casă de licitaţii din München 18 obiecte de podoabă dacice din argint, ce datează dinainte de cucerirea romană, unele fiind decorate cu simboluri religioase cum este svastica. Svastica a continuat să fie prezentă în spaţiul românesc şi după daci. Acoperământul mormântului Mariei de Mangop, a doua soţie a lui Ştefan cel Mare, a fost împodobit cu svastici. În perioada interbelică, Liga Apărării Naţional-Creştine (LANC), partid politic de orientare naţionalistă şi antisemită, condus de Alexandru C. Cuza, avea ca simbol svastica.