Studiu. Oamenii devin, cu timpul, din ce in ce mai stupizi. “Rezultatele studiilor devin ingrijoratoare”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
14/03/2019, 14:53
Studiu. Oamenii devin, cu timpul, din ce in ce mai stupizi. “Rezultatele studiilor devin ingrijoratoare”
Specialiștii consideră că IQ-ul fiecărui individ este în scădere

Oamenii devin, cu timpul, din ce în ce mai proști. Aceasta este concluzia îngrijorătoare la care au ajuns specialiștii, în urma unui studiu. Deși testele IQ arătau o creștere a inteligenței, se pare că lucrurile nu stau chiar așa.

În secolul 21, inteligența oamenilor este în regres

Spre deosebire de secolul trecut, la momentul actual, în secolul 21, inteligența oamenilor se află într-un regres continuu. Cel puțin așa susțin specialiștii, care încearcă totodată să identifice și cauzele unei astfel de situații.

Jurnaliștii de la inc.com se întreabă ce anume a stat la baza producerii unui astfel de fenomen. Să fie oare de vină alimentația noastră din ce în ce mai nesănătoasă, sistemele educaționale ineficiente, sau dependența tot mai mare de tehnologie?

De ce devenim mai proști, cu timpul
De ce devenim mai proști, cu timpul

Efectul Flynn s-a inversat, spun specialiștii

Cercetătorii explică că în secolul trecut s-a produs o creștere semnificativă a IQ-ului indivizilor, iar acest fenomen poartă numele de efectul Flynn, după academicianul neo-zeelandez James Flynn. În secolul XXI însă, acest trend a ajuns brusc la sfârșit, după cum arată specialiștii

În cadrul studiului efectuat de Ragnar Frisch Centre for Economic Research din Norvegia, au fost supuse analizei rezultatele a 730.000 de teste IQ. Astfel, oamenii de știință au concluzionat că efectul Flynn și-a atins apogeul în 1970, iar de atunci se află în regres continuu.

Este cea mai convingătoare dovadă de până acum că efectul Flynn s-a inversat. Dacă plecăm de la asumpția că modelul lor este corect, rezultatele sunt impresionante și destul de îngrijorătoare” , a declarat psihologul Stuart Ritchie, de la Universitatea din Edinburgh, citat de  The Times.

Pe de altă parte, un astfel de studiu nu este lipsit de riscuri. Există posibilitatea ca testele respective să nu fie adaptate cerințelor societății moderne, astfel rezultatele studiului riscă să devină inexacte. Spre exemplu, s-ar putea concentra pe anumite noțiuni care nu mai corespund cu realitățile societății contemporane.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×