Studiu îngrijorător publicat de Oxford: Coronavirusul ar fi putut infecta jumătate din populaţia Marii Britanii

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
26/03/2020, 14:55
Studiu îngrijorător publicat de Oxford: Coronavirusul ar fi putut infecta jumătate din populaţia Marii Britanii
Studiu îngrijorător publicat de Oxford: Coronavirusul ar fi putut infecta jumătate din populaţia Marii Britanii Sursa foto: Profimedia

Noul coronavirus ar fi putut să infecteze mai mulţi oameni în Marea Britanie decât au estimat oamenii de ştiinţă, poate chiar jumătate din populaţia ţării, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, informează Financial Times, potrivit Mediafax

Studiu îngrijorător publicat de Oxford: Coronavirusul ar fi putut infecta jumătate din populaţia Marii Britanii

Dacă rezultatele se confirmă, asta ar însemna că mai puţin de una dintre 1000 de persoane afectate are simptome atât de grave încât să fie spitalizate, declară Sunetra Grupta, profesor de epidemiologie şi coordonator al studiului.

Cei mai mulţi oameni dezvoltă simptome uşore sau chiar niciunul: „Trebuie să începem rapid studiile serologice la scară largă, pentru a evalua în ce stadiu epidemic ne aflăm acum”, a spus cercetătorul.

Cei de la Oxford sunt de părere că virusul a ajuns în Marea Britanie cel târziu la mijlocul lunii ianuarie

Modelul de simulare arată că virusul COVID-19 a ajuns în Marea Britanie cel mai târziu la mijlocul lunii ianuarie. La fel ca la alte infecţii noi, virusul s-a răspândit invizibil mai mult de o lună înainte ca primele contagieri pe teritoriul britanic să fie confirmate la finalul lunii februarie.

Studiul prezintă o altă perspectivă asupra epidemiei decât modelul dezvoltat de Colegiul Imperial Londra, care a influenţat puternic politicile guvernamentale: „Sunt surprinsă că există o acceptare atât de necalificată a modelului Colegiului Imperial”, a declarat Grupta.

Cu toate acestea, cercetătorul refuză să critice Guvernul pentru impunerea restricţiilor de circulaţie, deoarece acurateţea modelului propus de Oxford nu a fost confirmată încă şi dacă studiul se va dovedi corect, distanţarea socială va reduce numărul persoanelor care dezvoltă stări grave.

Confirmarea modelului Oxford înseamnă că populaţia a dobândit deja imunitatea comunitară

Studiul Oxford se bazează pe sistemul „modelul susceptibil – infectat – vindecat” reducând în discuţie imunitatea comunitară, ideea că virusul se va opri când oamenii vor deveni rezistenţi, deoarece au fost deja infectaţi.

Guvernul Boris Johnson a abandonat deja strategia neoficială de imunizare comunitară, care ar fi permis răspândirea controlată a infecţiei, după ce consilierii ştiinţifici au avertizat că Sistemul Naţional de Sănătate riscă să devină aglomerat.

Dar confirmarea modelului Oxford ar însemna că populaţia britanică a dobândit deja imunitatea comunitară prin răspândirea necontrolată a virusului COVID-19 mai mult de două luni.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×