STUDIU. Ce fac românii pe internet şi cît timp petrec în mediul online

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
14/09/2015, 21:58
STUDIU. Ce fac românii pe internet şi cît timp petrec în mediul online

Cat de mult accesam Internetul de acasa? Si ce activitati intreprindem in mediul online? Care sunt dispozitivele pe care le folosim cel mai des?

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a realizat un studiu, pentru a raspunde la aceste intrebari.

Astfel, rezultatele arata ca 90% dintre utilizatorii din Romania folosesc Internetul de acasa pentru a cauta informatii, a citi stiri si pentru a fi la curent cu diverse evenimente, in timp ce 77% dintre acestia il folosesc pentru a accesa retele sociale.

Datele arata ca scopurile pentru care este utilizat Internetul fix in gospodarie pot fi clasificate in patru categorii: informare, comunicare, activitati recreative si tranzactii electronice.

In afara de nevoia de informare, utilizatorii din Romania acceseaza Internetul fix de acasa pentru comunicare, 75% dintre respondenti poarta conversatii cu familia sau prietenii prin mesageria instant, iar 71% dintre acestia prin schimbul de e-mailuri.

Activitatile recreative reprezinta a treia categorie intre interesele utilizatorilor de internet fix de acasa, dupa cum arata 61% dintre respondenti care urmaresc online programe TV, clipuri video sau filme, dar si 52% dintre cei chestionati care declara ca acceseaza Internetul fix de acasa pentru a juca jocuri online.

In schimb, studiul arata ca mai putini romani fac cumparaturi online (39%), tranzactii bancare sau platesc facturi prin Internet Banking (22%).

Cat stam pe Net

In ceea ce priveste frecventa de utilizare, un roman foloseste Internetul fix de acasa, in medie, 24 de zile pe luna. 74% dintre respondenti il acceseaza zilnic sau aproape zilnic (90% in cazul tinerilor intre 16-24 ani), in timp ce 16% declara ca il folosesc de 2-3 ori pe saptamana, iar 4% o data pe saptamana.

Studiul mai arata ca Internetul fix este accesat de acasa de obicei de pe un computer personal: 72% dintre romani se conecteaza de pe calculator/desktop, 61% de pe laptop/netbook, in timp ce 43% acceseaza acest serviciu de pe smartphone si 32% de pe tableta.

Un alt dispozitiv prin intermediul caruia utilizatorii casnici au inceput sa acceseze internetul este reprezentat de aparatele de tip Smart TV, utilizate in 9% dintre gospodarii.

Atunci cand isi aleg o conexiune la Internet, principalul criteriu de care utilizatorii tin cont este cel financiar, pentru 66% dintre romani fiind important pretul abonamentului.

62% dintre ei sunt interesati de stabilitatea conexiunii, in timp ce 48% de vitezele maxime de transfer oferite de furnizor.

Detalii despre studiu

Studiul a fost realizat pentru ANCOM de Mercury Research si a fost folosit de Autoritate in analizele de piata derulate cu scopul de a evalua nivelul de concurenta pe piata cu amanuntul a serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe.

Cercetarea a fost realizata in perioada octombrie-noiembrie 2014, pe un esantion de 1.469 de persoane care au si folosesc conexiune de internet acasa, reprezentativ la nivel national pentru populatia cu varsta de peste 16 ani.

Marja de eroare este de +/-2.6%, la un nivel de incredere de 95%.

sursa: ziare.com

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×