Stema României se modifică. Va fi reintrodusă coroana pe capul acvilei de aur

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
09/06/2016, 11:04
Stema României se modifică. Va fi reintrodusă coroana pe capul acvilei de aur

Stema României se va modifica, după ce deputeţii au adoptat astăzi proiectul de lege care prevede reintroducerea coroanei pe capul acvilei de aur. Autorităţile publice sunt obligate ca până pe 31 decembrie 2018, an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, să înlocuiască stemele şi sigiliile existente cu cele prevăzute de în lege.

Proiectul de lege care modifică stema României a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 262 voturi ”pentru”. Noile drapele, sigilii, bancnote şi monede vor conţine astfel modelul schimbat al stemei ţării.

„Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschide, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede proiectul de lege pentru modificarea legii nr. 102/1992 privind stema şi sigiliul statului, adoptat miercuri de Camera Deputaţilor.
Monedele şi bancnotele emise de BNR anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua să circule şi după această dată, în paralel cu monedele şi bancnotele cu stemă nouă.

Senatul a adoptat proiectul de lege pe 15 februarie, iar Camera Deputaţilor era for decizional în acest caz.

Sursă: www.libertatea.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×