Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș erau rude, dar se urau de moarte. Care e motivul

Alexandra Chivu  
înStiri de ultima ora
24/02/2019, 16:06
Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș erau rude, dar se urau de moarte. Care e motivulGALERIE FOTO
Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș erau rude, dar se urau de moarte

Dușmănia dintre Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș apare într-un document ținut secret de Vatican. Legătura de rudenie dintre cei doi domnitori români nu a fost făcută publică până nu demult. Istoricul Vasile Lupașc a scos recent la lumină acest manuscris redactat de un trimis special al Papei Piul al II-lea, care a fost însărcinat cu anchetarea lui Vlad Țepeș, episcopul Niccolo de Modrussa, potrivit adevărul.ro.

„Niccolo a stat de vorbă şi cu oştenii români, care au spus numai lucruri bune despre domnitor. I-au reliefat vitejia, faptul că nu a fost ajutat de către regele maghiar, faptul că Ştefan cel Mare a atacat Cetatea Chiliei, care aparţinea Ţării Româneşti.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș erau rude, dar se urau de moarte

Şi aceste lucruri au fost reliefate de călugăr, dar tenta principală a fost denigrarea lui Vlad Ţepeş, pentru că Papa Pius al II-lea, iniţiatorul unei cruciade anti-otomane, a văzut în Ţepeş un domnitor ortodox şi l-a culpabilizat de numeroasele crime pe care acesta le-ar fi săvârşit: trageri în ţeapă, ucideri de femei, de prunci. Lucruri care contrazic alte povestiri despre Vlad Ţepeş”, a menționat istoricul.

Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș erau rude, dar se urau de moarte. Care e motivul
Cei doi domnitori erau verișori

Țepeș a fost fiul legitim a lui Vlad Dracul și a uneia dintre fiicele lui Alexandru cel Bun și, fiind copil legitim din această legătură, a fost văr direct cu Ștefan cel Mare. Zvonurile spun că cei doi au copilărit împreună, însă istoricii văd diferit situația. Vlad Țepeș a primit sprijinul lui Ștefan în mai multe rânduri, însă sprijinul a fost acordat și invers. Controversele istoricilor sunt legate îndeosebi de conflictele dintre cei doi.

Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș erau rude, dar se urau de moarte. Care e motivul
Dușmănia dintre Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș apare într-un document ținut secret de Vatican

„De exemplu, atunci când Ştefan cel Mare a urcat pe tron în 1457, a fost ajutat şi de Vlad Ţepeş. Relaţiile s-au stricat în 1462, atunci când Vlad Ţepeş, în celebrul asediu de noapte de la Târgovişte împotriva turcilor, i-a pus pe fugă pe duşmani dându-le foc corturilor în noaptea dinaintea bătăliei. Ştefan cel Mare era atunci aliatul turcilor, fiindu-i promisă de către aceştia cetatea Chilia”, susține istoricul Laurențiu Chiriac.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×