Statul decontează operația de schimbare de sex. Intervenția se ridică la 60.000 de euro

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
09/10/2018, 09:00
Statul decontează operația de schimbare de sex. Intervenția se ridică la 60.000 de euro
Operația de schimbare de sex este decondată de stat

O echipă de 10 medici au transformat o femeie într-un bărbat, iar intervenția a fost decontată de stat. Schimbarea a avut loc la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică și Arsuri București. Pacientul este al șaselea cetățean român care și-a schimbat sexul.

Celelalte cazuri de români care au apelat la această intervenție au beneficiat de decontarea din partea statului. Coordonatorul echipei de zece medici a dat declarații despre operația înfăptuită și despre plățile statului pentru aceasta.

Statul plătește schimbarea de sex

Nu puține au fost cazurile în care unii doritori de operații pentru schimbare a sexului nu au avut posibilitatea pentru aceasta, însă nu mai este cazul de mult. A șasea operație de un astfel de gen a fost făcută de către dr. Cristian Nițescu. De asemenea, coordonatorul echipei de medici a vorbit și despre motivul pentru care statul plătește. „Intervenţia face parte din sistemul DRG, care precizează clar ce acte medicale sunt decontate obligatoriu de Casă”, a declarat acesta.

De ce plătește statul operația?

Transsexualismul are ca unic remediu corelarea prin intervenția chirurgicală a fizicului uman cu trăsăturile psihice diametral opuse, spre deosebire de homosexualism și intersevualism. Transsexualismul este considera a fi o boală care nu are parte de dereglări psihice. Din anul 1995 și până acum doar șase români au decis ca intervenția să aibă loc în țară, astfel să fie decontat de stat. „Pe lista de aşteptare mai sunt alte 20 de astfel de cazuri, dar este foarte greu pentru un transsexual să îşi motiveze intenţia”, a spus specialistul profesor doctor Lascăr.

Cum se produce schimbarea dintr-o femeie în bărbat?

„Intervenţia a fost una de reconstrucţie a neopenisului, operaţie extrem de laborioasă, la care au participat două echipe de doctori.Procesul de schimbare de sex a mai presupus o intervenţie de vaginectomie, adică excizia vaginului, operaţie care a fost făcută în luna noiembrie a anului 2010, dincolo de tratamentul endocrinologic”, a mai spus esteticianul în cadrul unei conferințe de presă.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×