Sorina Matei a publicat un nou document care o vizează pe Laura Codruța Kovesi. SIIJ funcționa la DNA, însă diferit: Mii de judecători filați

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
26/10/2019, 12:03
Sorina Matei a publicat un nou document care o vizează pe Laura Codruța Kovesi. SIIJ funcționa la DNA, însă diferit: Mii de judecători filați
Laura Codruța Kovesi, atacată de Sorina Matei. Sursa foto: B1 TV, digi24.ro

Sorina Matei a publicat în emisiunea de aseară un document de 13 pagini privind funcționare SIIJ, document ce o vizează pe Laura Codruța Kovesi. Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție se vrea a fi desființată de către PNL și Iohannis, iar numirea unui șef la această instituție este încontinuu blocată, deși CSM și-a dat avizul pentru funcționarea ei.

Sorina Matei, un nou atac la modul în care conducea Kovesi DNA

Serviciul pentru Combaterea Corupției din Justiție (SCCJ) a fost înființat pe 31 ianuarie 2014 de către procurorul șef al DNA de atunci, Laura Codruța Kovesi. Conform documentului prezentat aseară la B1 TV, fostul SIIJ a fost condus de Gabriela Mirică și viza exclusiv faptele de corupție comise de magistrați sau în legătură cu aceștia. De altfel, au existat dosare în care erau vizați judecătorii, mulți susținând că se făceau de multe ori la presiune pentru a da sentințele pe care le cereau procurorii DNA în anumite spețe.

Conform Sorinei Matei, SCCJ a deschis 2.902 dosare pentru 2.800 de magistrați și au fost luate peste 5.900 de măsuri de supraveghere asupra judecătorilor. Problema privind funcționarea SCCJ în perioada Kovesi ar fi încălcarea convențiilor la  care este România parte. Conform lui Victor Alistar (membru CSM) „parchetele investighează fapte de încălcare a legii penale. Este interzis, prin convențiile la care România este parte, să existe investigație care urmărește persoane. Trebuie urmărită încălcarea legii penale. În ceea ce privește modul în care se stabilește competența, jurisprudența CEDO stabilește că nu poate să fie realizată decât prin intermediul legii ca act de reglementare, deci prin intervenția puterii legiutoare, prin Parlament. Există posibilitatea de a se face reglementare secundară în materia organizării și funcționării instituțiilor judiciare, însă nu poate să eludeze intervenția legiutorului în stabilirea competenței de urmărire penală. E o garanție a unui proces echitabil” (declarație făcută la B1 TV).

laura codruța kovesi
Documentul a fost prezentat în emisiunea de aseară a Sorinei Matei. Sursa foto: B1 TV

Alistar: „Raportul Inspecției Judiciare a fost adoptat de CSM”

„Raportul Inspecției Judiciare la care faceți trimitere e un raport oficial care a fost adoptat de către plenul CSM, deci este un document oficial al CSM, garantul independenței”, a mai spus Alistar. Cu alte cuvinte, în urma acelui raport s-a decis reînființarea instituției, separat de DNA, pentru a se evita acoperirea procurorilor care au comis abuzuri legislative.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×