Sondaj IMAS: PSD, sub 20%. Pe ce loc sunt PNL, USR și PLUS? Ponta și Cioloș, mare surpriză

Silviu Ghering    Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
31/01/2019, 18:40
Sondaj IMAS: PSD, sub 20%. Pe ce loc sunt PNL, USR și PLUS? Ponta și Cioloș, mare surpriză
Sondaj IMAS! Dacian Cioloș și Victor Ponta au parte de o mare surpriză

Sondajul IMAS arată tot! Potrivit acestuia, dacă în cursul zilei de duminică ar fi alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis ar fi din nou preferatul românilor. Sondajul a fost realizat la comanda Europa FM. A adus și o mare surpriză în topul opțiunilor prezidențiale probabile ale românilor.

Dacă președintele Iohannis rămâne pe placul majorității românilor, și în cazul preferințelor pentru alegerile europarlamentare este statu quo, în preferințele românilor pe primul loc situându-se Partidul Social Democrat. De asemenea, sondajul IMAS indică și faptul că 43,9% dintre alegătorii intervievați susțin că președintele actual Klaus Iohannis va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie. Sondajul a fost realizat în perioada 10-30 ianuarie 2019, au fost intervievate 1.010 persoane cu vârsta peste 18 ani .

Sondaj IMAS: Liviu Dragnea, votat de doar 6% dintre alegători. Surprizele sunt Victor Ponta și Dacian Cioloș

În sondajul IMAS din luna decembrie cifrele erau mai scăzute în ceea ce privește PSD, care a a crescut de la 16,4% la 17,4%, în timp ce PNL a scăzut de atunci de la 17,1% la 15,2%. Creșteri au înregistrat și ALDE (de la 6,3% la 9,2%), USR (de la 7,5% la 7,6%), PLUS (de la 5,3% la 6,1%) și Pro România (de la 4,1% la 5,6%). Este remarcabil faptul că au scăzut procentele celor care spun că nu votează, nu știu sau nu vor să răspundă.

Sondaj IMAS alegeri
Sondaj IMAS pentru alegerile parlamentare din 2020

Dacă duminică ar avea loc alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis ar câștiga din nou lupta, fiind preferat de 34,4 % din români.Călin Popescu Tăriceanu ar fi pe locul al doilea, cu 15,4 %, surpriza este Victor Ponta, în creștere vertiginoasă, pe locul 3, cu 12,7 %, urmat de Dacian Cioloș, cu 10,9 % în timp ce Liviu Dragnea scade în continuu, fiind preferat de doar 6 % dintre alegători. Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, este considerat candidatul cel mai bun la prezidențiale din cadrul PSD-ului (42 %), devansându-l cu mult pe Liviu Dragnea (23 %).

Sondaj IMAS: PSD rămâne numărul 1 în topul preferințelor electoratului

PSD rămâne numărul 1 în topul intențiilor de vot europarlamentare și parlamentare, cu același procent în preferințele electoratului: 17,4%. Avansul față de PNL este foarte mic, liberalii fiind „cotați” cu 15,5% la euroalegeri și 15,2% la „intern”, conform sondajului IMAS comandat de Europa FM.

Sondaj IMAS pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Klaus Iohannis este favorit
Sondaj IMAS pentru alegerile prezidențiale din noiembrie

Interviurile aferente pentru a se putea realiza sondajul au fost făcute prin telefon, utilizând metoda CATI, însemnând Computer Assited Telephone Interviewing. Site-ul oficial anunță că eroarea de eșantionare este +/- 3,1 %. IMAS este prima firmă de cercetare din România cu capital privat integral românesc. Aceasta a fost înființată încă din 1992 de un grup de sociologi experți în computere și operatori de interviuri. În 2001 IMAS a deschis IMAS-Inc în Republica Moldova, Chișinău.

  • „Nu eu sunt contracandidatul cuiva în alegerile prezidențiale de anul acesta, ceilalți decid dacă vor candida împotriva mea” – Klaus Iohannis
  • 8,2 % este procentul celor nehotărâți sau care nu au vrut să răspundă la sondajul IMAS din 10-30 ianuarie
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×