Solstițiu este, conform dexonline.ro, „fiecare dintre cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare înălțime față de ecuator; datele calendaristice corespunzătoare acestor momente (21 iunie și 22 decembrie), marcând ziua cea mai lungă, respectiv, cea mai scurtă din an”. Momente care, conform site-ului Obsrvatorului Astronimic „Vasile Urseanu” din București, sunt legate „de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui”.
Cuvântul „solstițiu” are rădăcină latină: solstitium, format din „sol, solis, solem”, adică „soare” și „stitium”, derivat al verbului „sisto, sistere, stiti, statum”, care înseamnă „a opri”, „a face să stea”, „a rămâne constant”, „a se menține”. Pe scurt „Soare nemișcat”, cu referire la faptul că unghiul făcut de Soare cu orizontul la trecerea meridianului rămâne constant câteva zile la solstiții, din cauza inversării sensului său de variație.
Solstițiul de iarnă 2018. Ce spun astrologii despre cea mai scurtă zi din an
Venind la zi, ca să spunem așa, solstițiul de iarnă marchează momentul în care emisfera nordică a Pământului se află în punctul cel mai îndepărtat de Soare. Astrologii de la amintitul Observator Astronomic „Vasile Urseanu” ne învață că la data solstițiului de iarnă din acest an, 22 decembrie (cu exactitate, la ora 00:23), „Soarele urcă, în momentul său de altitudine maximă, la amiază, la doar 21° față de linia orizontului”. Adică are un maxim minim. În comparație, la solstițiu de vară din 2018, în 21 iunie, „la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre, de 45°), soarele se află la 67° 52′ deasupra orizontului”.
În consecință, la solstițiului de iarnă 2018, 22 decembrie, ziua are cea mai scurtă durată din an, 8 ore și 50 minute, în timp ce noaptea, logic, este cea mai lungă, cu 15 ore și 10 minute. Datele sunt valabile pentru poziția geografică a țării noastre, în jurul paralelei de 45° latitudine nordică. Dacă în emisfera nordică solstițiul de iarnă marchează începutul iernii astronomice, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc, evident, invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
Ursidele apar pe cer în noaptea de 21 spre 22 decembrie
De la solstițiu de iarnă ziua începe să crească, iar noaptea, în consecință logică, să scadă. Până la 21 iunie 2019, ora 18:54, momentul solstițiului de vară, când durata zilei va ajunge la cea mai mare valoare din anul viitor, 15 ore și 32 d minute, noaptea cea mai scurtă din an fiind de numai 8 ore și 28 de minute. Între aceste două date, ziua și noaptea vor avea durate egale în momentul echinocțiului de primăvară, pe 20 martie, ora 23:58.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
După cum am mai arătat, în România, solstiţiul de iarnă din 2018 are loc pe 22 decembrie, la ora 00:23. În plus, aflăm de la descopera.ro că „în noaptea de 21 spre 22 decembrie pe cer vor putea fi urmărite, dacă va fi senin, Ursidele, ultimul curent de meteori din 2018, emanat din Steaua Nordului, care se află în linie cu Polul Nord”.
- 8 ore și 50 minute are cea mai scurtă zi din 2018, pe 22 decembrie
- 15 ore și 10 minute npatea cea mai lungă din 2018, cea a solstițiului de iarnă
- 20 martie, ora 23:58 va fi momentul ecchocțiului de primăvară în 2019
- 21 iunie, ora 18:54 va fi momentul solstițiului de vară în 2019
- 23 septembrie, ora 10:50 va fi momentul echinocțiului de toamnă în 2019
22 decembrie, ora 6:19 va fi momentul solstițiului de iarnă în 2019