ŞOC! Teritoriul pe care se bat AMERICANII şi RUŞII şi CHINEZII

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
01/03/2015, 21:37
ŞOC! Teritoriul pe care se bat AMERICANII şi RUŞII şi CHINEZII

Moscova consideră posibil să utilizeze mijloace militare pentru a-şi apăra interesele naţionale în Arctica, a declarat miercuri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de Ria Novosti.

 ‘Ţările dezvoltate care nu au acces direct în regiunile arctice iau măsuri politice, economice şi militare pentru a pătrunde în Arctica (…). Prezenţa militară permanentă în Arctica şi posibilitatea de a apăra interesele noastre de stat prin mijloace militare face parte din politica noastră privind garantarea securităţii naţionale a Rusiei’, a declarat Şoigu la o reuniune a Colegiului Ministerului rus al Apărării.

‘Arctica devine un centru mondial de producţie a hidrocarburilor şi un nod important de comunicaţii’, a subliniat el, adăugând că Rusia îşi consolidează poziţiile în Arctica pe toate fronturile: atât militar-politic, cât şi economic-financiar.

‘În prezent, în regiunea arctică se formează o gamă largă de potenţiale ameninţări şi provocări pentru ţara noastră. În acest sens, una din priorităţile Ministerului Apărării este dezvoltarea infrastructurii militare în această zonă’, a adăugat Şoigu. Pentru gestionarea şi coordonarea forţelor militare în scopul apărării intereselor naţionale ale Rusiei a fost creat un centru strategic de comandă interarme unit în decembrie 2014, a amintit ministrul rus.
De asemenea, se planifică extinderea contingentului militar al Rusiei din zona arctică şi consolidarea trupelor de graniţă din subordinea FSB în zonă.

Preşedintele Vladimir Putin a dat ordin în aprilie 2014 pentru crearea în Arctica a unui sistem unic de baze din nave de suprafaţă şi submarine de nouă generaţie, precum şi consolidarea apărării graniţelor în regiune. În regiunea Murmansk, în arhipelagul Franz Josef, Novaia Zemlia, insula Vranghel şi capul Schmidt urmează să fie desfăşurate radare şi instalaţii de ghidare.

State riverane zonei arctice (Canada, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Rusia, Danemarca) încearcă să-şi extindă teritoriile lor naţionale pe platoul continental şi insulele Oceantului Arctic.

Sursă: www.capital.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×