Celebrul regim, popularizat de jurnalistul britanic Michael Mosley (medalion) în cartea „Dieta prin post”, nu îi ajută pe oameni doar să slăbească, ci îi protejează şi de câteva boli grave, precum cancerul, Alzheimerul şi diabetul.
Nu impune constrângeri alimentare
Dieta prin post, numită şi dieta 5:2, a fost creată de nutriţionistul Michael Mosley şi constă în reducerea aportului caloric la doar 500 de calorii pentru femei şi 600 de calorii pentru bărbaţi, timp de două zile neconsecutive în fiecare săptămână. Partea interesantă este că, în celelalte cinci zile, regimul nu impune constrângeri alimentare şi puteţi consuma ce poftiţi. Însă trebuie să beţi multă apă, ceai verde sau cafea neagră. Studiul menţionează că dieta prin post oferă beneficii chiar dacă persoanele îşi depăşesc media alimentară în cele cinci zile în care nu ţin post. În cadrul experimentului, 24 de persoane au ţinut dieta prin post timp de trei săptămâni, alternând zilele în care consumau circa 650 de calorii (25% din normal) cu zilele în care consumau 4.550 de calorii (175% din normal). Totuşi, s-a observat că beneficiile acestei diete se menţin doar dacă oamenii nu îşi sporesc aportul zilnic de vitamina C şi de vitamina E.
Noul studiu confirmă astfel o serie de cercetări anterioare, care avertizau că bombardarea organismului cu antioxidanţi contracarează efectele benefice ale postului şi exerciţiilor fizice.
Scade concentraţiile de insulină din organism
„Am descoperit că postul intermitent determină o uşoară creştere a SIRT3, o genă cunoscută, care stimulează longevitatea şi este implicată în reacţiile cu rol de protecţie ale celulelor”, a precizat Michael Guo, coautor al studiului, cercetător la Harvard Medical School. SIRT3 face parte dintr-o clasă de proteine denumite „sirtuine”, care, atunci când se află în concentraţie mai mare în organism, extind durata de viaţă, cel puţin în cadrul şoriceilor din experimentele de laborator. Cercetătorii consideră că proteine precum SIRT3 sunt activate de stresul oxidativ, un proces declanşat atunci când există prea mulţi radicali liberi în organism, iar acel surplus nu mai poate fi neutralizat cu antioxidanţi. Totodată, cercetătorii au observat că dieta prin post a scăzut concentraţiile de insulină la persoanele din studiu, ceea ce înseamnă că acest regim ar putea fi recomandat şi în diabet.
Michael Mosley susţine că persoana care urmează dieta sa şase săptămâni va pierde în greutate până la şase kilograme. În plus, regenerează întregul sistem imunitar şi reduce riscul de boli cardiovasculare.
Dieta prin post nu este recomandată femeilor însărcinate, persoanelor cu o greutate sub cea normală, cu diabet sau cu afecţiuni digestive. Nici copiii sau persoanele în vârstă nu trebuie să o încerce.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?