Cea de-a XII-a ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor, de sâmbătă, 21 mai, aduce numeroase surprize pentru vizitatorii nocturni care voi dori să profite de intrările libere în instituţiile culturale. O premieră o reprezintă un ghidaj audio-video pe telefoane mobile disponibil pentru muzeele din Bucureşti şi din alte oraşe mari ale ţării.
Peste 170 de muzee şi instituţii culturale din Bucureşti şi din ţară îşi deschid porţile, sâmbătă, după lăsarea întunericului, şi le permit accesul gratuit vizitatorilor. Ziua în care are loc această inedită manifestare este aleasă de Ministerul Culturii din Franţa, instituţie care a avut iniţiativa eveniment, fiind preluată apoi de ţările care organizează Noaptea Muzeelor.
În România, ediţia din acest an este marcată de o premieră – o aplicaţie gratuită pentru telefoanele mobile, pe care sunt disponibile tururi ghidate audio-video pentru muzeele care au ales să le realizeze. În plus, anul acesta se alătură două noi locaţii reintroduse în circuitul turistic al Capitalei, respectiv Casa Filipescu-Cesianu şi cunoscuta ”Vilă cu clopoţei” care găzduieşte Muzeul dr. Nicolae Minovici.
Circuite muzeale în 4 oraşe
De asemenea, doritorii au la dispoziţie patru circuite muzeale în oraşele candidate la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, şi anume Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Timişoara, realizate în parteneriat cu organizaţiile care gestionează candidatura oraşelor.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Turiştii pe care Noaptea Muzeelor îi prinde la munte pot să viziteze gratuit, între orele 20.00 şi 24.00, Castelul Bran. Ba mai mult, cei care ajung aici vor avea parte de un tur special şi de recitaluri de muzică de cameră.
Pictură de Cartea Recordurilor
La Timişoara, unul dintre cele mai interesante evenimente din Noaptea Muzeelor, este expoziţia ”Devenire” a sculptoriţei Linda Saskia Menczel, găzduită de Casa Artelor. De la ora 21.30, artista va realiza un ”action sculpture”, şi anume va demonstra o turnare pe doi tineri.
Şi la Tulcea se întâmplă lucruri deosebite, mai ales că oraşul de la Dunăre vrea să intre în Cartea Recordurilor de Noaptea Muzeelor, cu o lucrare de pictură la care să contribuie cât mai multe persoane. Proiectul, denumit ”Vizitator Creator”, presupune ca toţi oaspeţii muzeelor să-şi pună amprenta pe lucrarea de artă comună.
La Iaşi, vedeta nopţii va fi, cel mai probabil, Palatul Culturii, reabilitat după opt ani, care a stârnit un interes deosebit la sfârşitul lunii trecute, când a avut loc deschiderea oficială pentru public. Mii de oameni au stat atunci cu orele la coadă pentru a profita de faptuş că intrarea a fost gratuită în ziua inaugurării.
Sursă: www.libertatea.ro