Sfinții 40 de Mucenici. Ce nu ai voie să faci în această zi! De ce se beau 44 de pahare?

Silviu Ghering    Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
09/03/2019, 08:20
Sfinții 40 de Mucenici. Ce nu ai voie să faci în această zi! De ce se beau 44 de pahare? GALERIE FOTO
Sfinții 40 de Mucenici. De ce se beau 44 de pahare?

Astăzi, 9 martie, se prăznuiesc cei 40 de sfinți Mucenici. În această zi se prepară „optarii” de aluat sub denumirea de mucenici cu prilejul pomenirii morților și se beau 44 de pahare cu vin. De asemenea sunt anumite „canoane” care trebuie respectate de către creștini. Află de mai jos care sunt acestea! În primul rând, dacă ești certat cu cineva, trebuie să vă împăcați pentru că se spune că cearta în perioada aceasta este responsabilă pentru problemele sufletești de pe parcursul întregului an.

Sfinții 40 de Mucenici. Ce este interzis să faci?

Astăzi, de pomenirea celor 40 de sfinți Mucenici, trebuie să fii liniștit și să nu ai certuri cu nimeni. Dacă vei semăna în ziua asta sfântă, roadele vor fi de 40 de ori mai multe și mai bune. Creștinii nu trebuie să se implice în niciun fel de treburi prin casă, să spele haine sau să facă ordine printre cele din casă. Se spune că aceia care nu respectă tradiția vor suferi de boli timp de 40 de zile. Dacă vei bea 44 de pahare cu vin azi, sau măcar să guști băutura, vei avea putere de muncă pe tot parcursul anului. De asemenea, este o tradiție conform căreia, dacă nu vrei să bei, poți fi măcar… stropit cu băutură!

Cei 40 de Mucenici erau soldați creștini din Legiunea a XII-a, din Armenia. Au trăit pe vremea împăratului Licinus, în anii 308-324, unul dintre cei mai aprigi prigonitori al creștinilor. Toți aveau origine română, amestecată cu greci sau armeni. Guvernatorul de atunci a hotărât să-i supună la chinuri teribile pe cei 40 de sfinți Mucenici din cauza faptului că au refuzat să se închine la idoli și au rămas cu mărturia în credința lui Hristos. Au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

Tradiții de ziua celor 40 de sfinți Mucenici!
Tradiții de ziua celor 40 de sfinți Mucenici!

De ce trebuie să bei 44 de pahare cu vin

Paharele de băutură pe care trebuie să le bei despre care spune tradiția înseamnă sângele vărsat de soldați în numele credinței. Sfinții martiri au fost 40, dar se beau 44 de pahare datorită tradiției geto-dacice pentru că atâtea zile sunt între 4 martie și 23 aprilie, adică până în momentul în care este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Există zone în care a rămas credința că mucenicii erau de fapt 44.

„O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!”

De ce trebuie să bei 44 de pahare?
De ce trebuie să bei 44 de pahare?
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×