Sfaturi utile pentru a creşte imunitatea copiilor

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
06/03/2018, 00:48
Sfaturi utile pentru a creşte imunitatea copiilor

Pentru a-i ajuta să lupte împotriva lor, asiguraţi-vă că micuţii dorm suficient, petrec timp în aer liber şi au o dietă bogată în vitamine şi minerale!

Renunţaţi la dulciuri, pentru a preveni infecţiile!

Începând de acum şi până la primăvară, din alimentaţia zilnică a copilului nu trebuie să lipsească citricele (lămâi, portocale, mandarine), fructele de pădure (în special afinele şi coacăzele), ardeiul verde, pătrunjelul, varza, morcovii şi broccoli. Un astfel de regim alimentar, bogat în minerale şi vitamine, va determina secreţia de fitonutrienţi în organism (aceştia cresc numărul de celule albe din corp), protejându-l pe cel mic de virusuri. Produsele cu un conţinut ridicat de zinc şi seleniu (carne roşie, nuci, fasole, ficat, prune uscate), precum şi cele apicole (miere, propolis, lăptişor de matcă) sunt, de asemenea, recomandate. Acestea din urmă au rol antioxidant, iar propolisul are proprietăţi antiseptice şi antiinfecţioase deosebite. Includeţi-le cât mai des în dieta copilului, iar pentru o imunizare eficientă, reduceţi consumul de dulciuri şi zaharuri, deoarece acestea favorizează şi întreţin infecţiile.

Activitatea fizică sporeşte secreţia de celule albe

Odată cu răcirea vremii, nu limitaţi ieşirile copilului în aer liber, în ideea de a-l feri de răceli! Din contră, acest lucru duce la îmbolnăvirea sa, întrucât un sistem imunitar „necălit” nu ştie cum să protejeze organismul de alergeni, umezeală sau de alternanţa frig-cald. Conform studiilor de specialitate, activitatea fizică regulată stimulează secreţia de celule albe, aşa că încurajaţi copilul să facă sport (înscrieţi-l la înot, fotbal, aerobic, dansuri, patinaj) şi să petreacă timp în aer liber, indiferent de condiţiile meteo. Pentru a se menţine sănătos, copilul trebuie să iasă afară în fiecare zi, la fel ca vara, cel puţin o jumătate de oră, fie că a plouat, a nins sau este ger. Important este să fie îmbrăcat adecvat, nici prea gros, nici prea subţire (cel mai recomandat este să-i daţi mai multe straturi de haine subţiri în loc de unul foarte gros), şi să fie scos la joacă între orele 12:00 şi 15:00, când temperaturile sunt ceva mai ridicate.

Preşcolarii au nevoie de zece ore de somn

Vulnerabilitatea copilului în faţa afecţiunilor specifice sezonului rece va scădea dacă respectaţi programul de somn recomandat vârstei sale. Cel mic are nevoie de mai multe ore de odihnă decât un adult, aşa că nu-l duceţi la culcare mai târziu de ora 21:00 şi nu săriţi peste somnul de la amiază. Chiar dacă refuză să doarmă, găsiţi o metodă ingenioasă de a-l face să stea întins în pat măcar o oră (în timpul acesta îi puteţi citi poveştile preferate). În ceea ce priveşte numărul de ore recomandate pentru odihnă, un bebeluş are nevoie de până la 18 ore de somn pe zi, un copil cu vârsta cuprinsă între un 1 şi 3 ani – de 12-13 ore, iar unui preşcolar îi sunt suficiente zece ore.

Cătina, de 80 de ori mai bogată în vitamina C decât roşia

Cantitatea de vitamina C conţinută de cătină este de opt ori mai mare decât în piersică, de 20 de ori mai mare decât în mărul pădureţ, de 80 de ori mai mare decât în roşie şi de 200 de ori mai mare decât în strugure. De aceea, fructele acesteia sunt ideale pentru curele de imunizare a copiilor. Amestecaţi 250 g cătină proaspătă cu 250 ml miere de salcâm, 250 g lămâie (dată pe răzătoare cu totul) şi 10 ml tinctură de propolis. Se lasă pasta obţinută la macerat timp de 24 de ore, apoi se pune în borcane de culoare închisă, astupate ermetic, şi se păstrează la loc răcoros. Se administrează zilnic, din septembrie până în martie, amestecată în fructe sau cu apă. Dozele variază în funcţie de vârsta micuţului: la copiii peste 1 an – 5 ml/zi, la copiii între 1 şi 5 ani – 5-10 ml/zi, iar la copiii peste 5 ani – 1 lingură/zi. Deoarece este un produs energizant, nu se recomandă administrarea lui după ora 18:00.

Ouăle de prepeliţă ţin la distanţă alergiile

În comparaţie cu oul de găină, cel de prepeliţă conţine de cinci ori mai mult fosfor, de şapte ori mai mult fier, de şase ori mai multă vitamina B1 şi de 15 ori mai multă vitamina B2, la care se adaugă calciu, zinc, sulf şi potasiu. În plus, cercetările au arătat că acesta diminuează cantitatea unor anticorpi din organism (imunoglobina E) responsabili de apariţia reacţiilor alergice. În procesul de imunizare a copiilor, este indicat ca ouăle de prepeliţă să se bea crude, cu gălbenuşul întreg, dimineaţa, pe stomacul gol, prin înţepare. În cazul copiilor foarte mici, amestecaţi-le cu puţină miere şi lapte. Numărul de ouă recomandate şi durata curei variază în funcţie de vârsta copilului. Pentru micuţii care au între 1 an şi 3 ani, se recomandă cura de 60 de ouă, administrate în 30 de zile (două ouă/zi). Copiii între 4 şi 7 ani trebuie să consume câte trei ouă pe zi, timp de 20 de zile, iar celor cu vârste cuprinse între 8 şi 10 ani li se recomandă trei ouă pe zi, timp de 30 de zile.

Vaccinarea, o soluţie pentru micuţii cu boli cronice

Vaccinul antigripal dă organismului şansa de a-şi îmbunătăţi puterea de apărare dacă este administrat la timp. Acesta se face, de obicei, din septembrie până la mijlocul lui noiembrie şi se recomandă în special copiilor cu risc crescut de îmbolnăvire, cum sunt cei care suferă de astm sau alte boli pulmonare. În cazul lor este indicat vaccinul injectabil, nu cel sub formă de spray nazal. Pe de altă parte, vaccinul poate fi periculos în cazul copiilor alergici la ouă, deoarece acesta conţine diferite extracte din ouă de găină. Discutaţi cu medicul despre o astfel de situaţie, pentru a-i administra doze mai mici, în repetate

• Cea mai simplă cale de a preveni infecţiile respiratorii este să ţineţi pe calorifer un vas cu apă în care aţi adăugat câteva picături de ulei de eucalipt

Chimenul luptă cu răcelile uşoare

În cazul în care copilul dă semne că a contractat un virus, este important să acţionaţi din pripă, pentru a evita posibilele complicaţii. Ca aliat în lupta cu răcelile uşoare, puteţi folosi chimenul, datorită proprietăţilor sale antiseptice. 100 ml ceai de chimen, călduţ, băut după fiecare masă, ajută imunităţii. Cimbrul poate fi, de asemenea, un leac eficient. Bogat în timol, un ulei esenţial puternic antiseptic, antibacterian şi antioxidant, cimbrul poate fi utilizat în tratarea infecţiilor gâtului şi răcelilor celor mici. La o cană cu apă se adaugă o lingură cu cimbru, se lasă la infuzat, iar după zece minute se strecoară şi se poate consuma de trei-patru ori pe zi. E şi un excelent remediu naturist împotriva tusei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×