Sfânta Parascheva 2017! Ce o supără cel mai tare pe Sfântă, dacă e făcut de ziua ei!

Filon Stan   
în Hotnews
13/10/2017, 00:02
Sfânta Parascheva 2017! Ce o supără cel mai tare pe Sfântă, dacă e făcut de ziua ei!

Sfanta Parascheva 2017, prăznuită de credincioşi sâmbata, pe 14 octombrie. Praznicul este unul mare pentru Biserica Ortodoxă Română iar la catedrala de la Iaşi, unde sunt depuse moaştele Sfintei, sunt aşteptaţi sute de mii de pelerini. Cunoscută popular ca Sfânta Paraschiva, Cuvioasa Parascheva, născută în apropiere de Constantinopol, este celebrată, în fiecare an, la mijlocul lunii octombrie.

Sfanta Parascheva 2017! Când avea doar zece ani, Sfântei Parascheva i s-a schimbat viaţa într-o zi, în bisero. Atunci a auzit: „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie”. Atunci a decis că va urma calea celor sfinte. La 25 de ani, s-a întors la locurile părinteşti, după ce i-a apărut în vis un înger. După doi ani, s-a stins din viaţă. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Sfanta Parascheva 2017! Nu se mănâncă nuci sau castraveţi!

Stânta Parascheva este este o sărbătoare marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox. Mai multe tradiţii au legătură cu Sfânta Parascheva. De exemplu, în gospodăriile de la ţară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să fie îndepărtate spiritele rele. Dacă pe 14 octombrie nu este o zi ploioasă, atunci se spune că iarna va veni mai repede. Mai există şi o altă superstiţie legată de vreme. Cum va fi pe 14 octombrie, aşa va fi până la Sfântul Dumitru. Mai mult, potrivit unei alte superstiţii, aşa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, aşa va fi şi în celelalte sărbători din an.

Sfanta Parascheva 2017! Se spune că Sfânta apare în vis şi împărtăşeşte leacuri persoanelor bolnave. Credincioşii cred că vindecă bolile, fereşte familiile de pagube şi aduce belşug. De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci şi castraveţi. De asemenea, nu trebuie să dai de pomană nuci sau castraveţi. Pe de altă parte, este bine să împarţi must, pâine sau lipii. Potrivit unei alte tradiţii, până la 12.00, nu se mănâncă nimic, până nu se termină în biserici slujba dedicată Sfintei.

Nu ai voie să faci asta, de Sfânta Parascheva

1. Nu ai voie sa lucrezi în această zi sfântă. Cei care muncesc în această zi au parte de necazuri la serviciu, dar şi în familie. Sfânta Parascheva ocroteşte familia, iar de ziua ei trebuie să fim mai smeriţi, mai potoliţi în acţiuni, să medităm şi să ne rugăm pentru mântuirea noastră în faţa Domnului.

2. Nu ai voie să te zgârceşti de la bani şi alimente. Dacă cineva îţi cere ajutorul, nu te feri să îi intinzi mâna. Oamenii zgârciţi vor avea parte numai de pagube şi riscă să sărăcească.

3. De Sfânta Parascheva, Sfânta Vineri de Toamnă, e bine să împarţi covrigi, lipii, must şi vin roşu celor amarâţi. Cei care dau pomană vor avea sărbători îmbelşugate în tot restul anului.

4. Nu e bine să faci foc în casă în această zi, oricât ar fi de frig. Se spune că adevărata credinţă ţine căldura în sufletele oamenilor. Cei care fac foc în sobă pot avea boli la ochi şi dureri de cap cumplite.

5. Dacă esti necăsatorită, nu ai voie să croşetezi sau să coşi. Se spune că femeile care fac astfel de treburi nu se vor mărita în veci.

6. Nu ai voie să mănânci nimic până la ora 12, când se termină în cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicată Sfintei Parascheva. Cei care mănâncă dimineaţa, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×