Sentință definitivă în dosarul lui Adrian Duicu! Închisoare cu suspendare pentru fostul ministru al Consiliului Județean Mehedinți

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
19/02/2020, 15:27
Sentință definitivă în dosarul lui Adrian Duicu! Închisoare cu suspendare pentru fostul ministru al Consiliului Județean Mehedinți
Adrian Duicu, condamnat la un și jumătate de închisoare cu suspendare. Sursa foto: amosnews.ro

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au pronunțat miercuri sentința finală în dosarul în care Adrian Duicu este acuzat de comiterea mai multor fapte de corupție, printre care se numără cele de trafic și cumpărare de influență. Fostul președinte al Consiliului Județean Mehedinți a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, instanța supremă respingând astfel ca nefondate apelurile formulate atât de DNA, cât și de inculpat.

 Adrian Duicu, condamnat la închisoare cu suspendare pentru „folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii”

Prin urmare, judecătorii au menținut sentinţa dictată la fond de Curtea de Apel Bucureşti, în decembrie 2017. Adrian Duicu a fost găsit vinovat de „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, după cum se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Fostul baron local de Mehedinți are, însă și motive de bucurie, întrucât a fost achitat pentru celelalte infracţiuni de care era acuzat. Este vorba despre  trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii de o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracţiuni de dare de mită, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Pentru ce a fost condamnat fostul președinte al Consiliului Județean Mehedinți

Potrivit DNA, în perioada martie – iunie 2013, Adrian Duicu a afirmat faţă de Ştefan Ponea, când acesta din urmă era şeful IPJ Mehedinţi, faptul că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, şi consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orşova, pe de altă parte).

Concret, Duicu şi-ar fi folosit influenţa față de membrilor Guvernului, funcţionarilor publici din conducerea MAI şi al şefului IGPR, pentru a-l menţine temporar pe Ştefan Ponea în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, ca mai apoi să îl numească într-o funcţie de conducere în cadrul IGPR, respectiv director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, precum şi să numească o persoană din familia acestuia într-o funcţie de conducere în Ministerul Public, arată DNA.

În schimb, poliţistul a promis că îl va „scăpa” pe fostul președinte al CJ Mehedinți de un dosar de incompatibilitate deschis de ANI, apelând la cunoștințele sale din sectorul judiciar. În dosar apare și numele lui Cristina Bușoi, fost președinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), față de care Duicu și-ar fi exercitat influența pentru ca firma sa să deconteze sume cât mai mari din bugetul asigurărilor sociale de sănătate.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×