Senatorii au aprobat legea care îţi permite să retragi bani din POS-ul magazinelor. Cum funcţioneaza sistemul „cash back”

Ionuţ Cataramă  
înHotnews
28/10/2015, 10:42
Senatorii au aprobat legea care îţi permite să retragi bani din POS-ul magazinelor. Cum funcţioneaza sistemul „cash back”

In curand, veti putea retrage bani si de la magazinele dotate cu POS-uri folosite pentru a plati cumparaturile cu cardul. Asta prevede o lege adoptata marti de senatorii romani. Suma pe care o puteti cere nu poate depasi insa 200 de lei, iar initiatorul vrea sa ii ajute in special pe cei din mediul rural, acolo unde nu prea exista bancomate. Reprezentantii magazinelor sustin ca legea nu este obligatorie, insa vor incerca sa-si ajute clientii.

Zsolt Molnar, deputat UDMR, initiator al legii: „E o metoda foarte simpla, se face o plata prin card iar comerciantul elibereaza din casa suma solicitata”

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Ideea parlamentarului nu este o inovatie in domeniu. Asa-numitul sistem „cash back” este folosit cu succes in Statele Unite sau in Marea Britanie. La noi, ar trebui sa fie un ajutor pentru zonele rurale acolo unde nu exista bancomate. Dezbaterile din Senat le-au provocat reactii diferite alesilor de la putere.

Valentin Calcan, senator PSD: „Eu n-as fi limitat suma. Care e problema sa scoata de la un cash pe care il poate scoate, e o tranzactie corecta transparenta”

Georgica Severin, senator PSD: „Nu inteleg de ce agentii economici trebuie sa se transforme in agentii bancilor. Pentru ca, pana la urma, este problema bancilor de a garanta secutritatea, corectitudinea tranzactiilor, etc. Noi vom obliga ca vanzatoarea de la magazina sa numere corect, apare si o raspundere juridica”

Legea a fost adoptata insa cu o larga majoritate si va intra si in dezbaterea Camerei Deputatilor. Daca va primi unda verde si din partea deputatilor, apoi de la presedintele Romaniei, romanii pot retrage bani si de la POS-urile existente in magazine.

Reprezentantii supermarketurilor sustin insa ca legea nu ii obliga sa elibereze cash.

Delia Nica, Directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), Delia Nica: „Fiecare lant de magazine vrea sa se apropie cat mai mult de clientii ei in functie de serviciile pe care le ofera. Unii dintre ei, in functie si de posibilitatile bancare, al disponibilului in casa la fiecare moment al zilei, vor alege sa ajute cleintii cu acest necesar de numerar.”

Gandita ca o forma de ajutor pentru cei din mediul rural, legea nu se poate aplica in toata tara. Sute de sate si comune din Romania nu au nici bancomate, dar nici magazine dotate cu POS.

Sursă: www.stirileprotv.ro

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×