Senat: Femeile din corpul didactic se pot pensiona la aceeași vârstă cu bărbații

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
03/03/2020, 17:04
Senat: Femeile din corpul didactic se pot pensiona la aceeași vârstă cu bărbații

Senatul a aprobat OUG 3/2020 prin care femeilor care lucrează în învățământ se vor putea pensiona la 65 de ani, vârsta minimă de pensionare a bărbaților, dacă își doresc acest lucru. Legea educației prevedea până acum că personalul feminin din acest domeniu se pensionează la 63 de ani, prevedere care a fost apreciat drept neconstituțională de către judecătorii CCR.

Egalitate cu bărbații

Senatorii au aprobat deja un act normativ aprobat de Guvern la începutul anului, prin care este implementată în plan legislativ decizia Curții Constituțional și este armonizată Legea educației cu prevederile Codului Muncii.

Codul stipulează că femeile se pot pensiona la 63 de ani dar, în cazurile în care doresc, pot lucra până la 65 de ani, vârsta standard de pensionare a bărbaților.

Legea educației nu prevedea explicit posibilitatea prelungirii activității femeilor cu încă doi ani astfel era posibilă interpretarea legii după care pensionare lor era obligatorie la 63 de ani.

Încetarea raportului de muncă al femeii la o vârstă mai redusă decât a bărbatului poate și trebuie să rămână o opțiune a acesteia, în contextul social actual. Transformarea acestui beneficiu legal într-o consecință asupra încetării de drept a contractului individual de muncă dobândește valențe neconstituționale, în măsura în care ignoră voința femeii de a fi supusă unui tratament egal cu cel aplicabil bărbaților”, a motivat Guvernul inițierea ordonanței.

Dreptul la opțiune

Astfel, pe viitor, femeile din învățământ care ajung la 63 de ani pot opta pentru rămânerea în activitate pentru încă doi ani.

Însă, în măsura în care femeia optează pentru continuarea raportului de muncă până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu trebuie să fie condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dreptul la pensie neputând fi solicitat simultan. În acest sens, Curtea a constatat că dispoziîiile art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr.53/2003 sunt constituționale numai în măsura în care sintagma „condiții de vârstă standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani”, precizează Executivul.

OUG va merge la Camera Deputaților care este forul decizional, însă actul normativ a început să-și producă efectele imediat după adoptarea de către Guvern.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×