Șefa de direcție de la Ministerul Sănătății ar fi luat COVID-19 din WC-ul aeroportului

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
17/03/2020, 16:44
Șefa de direcție de la Ministerul Sănătății ar fi luat COVID-19 din WC-ul aeroportului
Coronavirus în WC la aeroport, scenariu avansat de specialiști

Pacientul 92 depistat cu COVID-19 în România, șefă de direcție la Ministerul Sănătății, s-ar fi infectat în WC-ul aeroportului. Specialiștii nu cunosc momentan prea multe detalii despre modul în care coronavirus reușește să reziste până la trei zile pe diferite suprafețe.

COVID-19 în WC la aeroport

Ancheta epidemiologică a durat câteva zile, iar concluziile au fost prezentate de Cătălin Tolontan în Libertatea. Pacienta ar fi ajuns la București din Dubai în 8 martie, după care a mers la minister și, cel mai probabil, a răspândit boala. Persoanele contactate sunt acum în autoizolare.

Surse din Ministerul Sănătății au divulgat pentru Libertatea că s-a mers pe un fir logic al evenimentelor.

Pe unde s-a deplasat femeia, cu cine a vorbit, care a fost traseul ei din momentul sosirii în țară, de unde ar fi putut contacta COVID-19.

Cel mai probabil, au concluzionat specialiștii, femeia s-a ales cu boala în WC-ul aeroportului. ”Ancheta epidemiologică a arătat că, cel mai probabil, ea s-a infectat când a folosit toaleta unui aeroport”, anunță sursa citată.

Momentan nu se cunosc prea multe lucruri despre coronavirus, însă e cert că virusul rezistă pe diferite suprafețe, inclusiv pe metal sau plastic, timp de două-trei zile. În aceste condiții, oamenii sunt sfătuiți să fie extrem de atenți atunci când ajung într-un WC public, într-un aeroport sau într-un autobuz.

Cât și unde rezistă coronavirus?

Oamenii de știință din SUA au încercat să afle care sunt suprafețele unde coronavirus rezistă mai mult de 24 de ore. Concluziile sunt următoarele:

  • 4 ore pe suprafețe din cupru
  • 24 de ore pe carton
  • 2-3 pe plastic sau oțel inoxidabil

Specialiștii fac în continuare teste pentru a înțelege virusul, în speranța că omenirea va putea trece în cel mai scurt timp peste această molimă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×