Ministerul de Interne este locul unei ședințe de urgență la care participă în acest moment Ludovic Orban, Marcel Vela, Nelu Tătaru și Raed Arafat.
UPDATE, 21:05 / Ministrul de Interne Marcel Vela: „Suntem astăzi în fața dumneavoastră pentru a vă prezenta principalele activități desfășurate de structurile MAI pentru prevenirea răspândirii cu noul tip de coronavirus, dar și ce alte măsuri luăm pentru a crește gradul de protecție al cetățenilor.
Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România ultimilor zeci de ani. Așa cum v-am mai spus, e dureros momentul prin care trecem. E greu să ți se îngrădească unele drepturi, e greu ca libertatea să depindă de o declarație. Nerespectând regulile putem ajunge la tragedii adevărate.
Vă asigur că MAI va analiza în permanență măsurile și rezultatele acestora. Vă asigur că măsurile dispuse se vor ridica sau relaxa atunci când suntem convinși că s-a limitat răspândirea acestui cumplit virus.
Suntem în prima linie, suntem la datorie. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Vă prezint acum modificările aduse prin Ordonanța Militară numărul 4. Ordonanța a fost evaluată conform decretului prezidențial în comitetul național pentru situațiie speciale de urgență. Sunt câteva domenii la care am intervenit, unele noi pe care le-am abordat și unele zone pe care le-am îmbunătățit ca și administrare și gestionare:
Am clarificat un interval orar cu privire la circulația persoanelor de peste 65 de ani, în care pot să-și rezolve tratamente medicale, dializă, deplasare care se poate face folosind mijloacele proprii sau ale susținătorilor lor. Toate acestea făcându-se în intervalul orar normal și după ora 13:00 și înainte de ora 11:00. Adică pe întreaga perioadă a zilei. Pentru tot ce ține de zona medicală.
Am permit deplasarea în afara locuinței persoanelor în vârstă de peste 65 de ani și în intervalul orar 20:00 – 21:00 pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice. Pentru ieșirile în acest scop nu e nevoie de declarație pe proprie răspundere. Am încercat să venim în sprijinul persoanelor peste 65 de ani, alocând întreaga zi pentru probleme medicale și un interval orar pentru a rezolva probleme personale.
Tot pentru persoanele peste 65 de ani, am clarificat condițiile în care pot fi sprijinite de către operatorii economici, cum ar fi vânzarea de produse sanitare, de strictă necesitate sau alimentare, astfel încât în intervalul cuprins între 11:00 – 13:00 să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în aceste spații comerciale.
Am abordat și un alt domeniu, cu privire la cei care nu respectă condițiile de izolare și de carantinare. Împreună cu colegii am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați ca atare, dacă încalcă regulile izolării intră direct în carantină, cu condiția în care vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare.
Cei care nu respectă carantinarea și sunt depistați vor intra încă 14 în carantinare din momentul în care sunt depistați, suportând toate cheltuielile aferente carantinării.
O altă zonă în care am încercat să clarificăm și să ajutăm persoanele care ajută, mă refer la transportatori, am stabilit următorul lucru. Conducătorii auto care intră în țară, cei care conduc tot ceea ce ține mai mult de 2.4 tone au trei opțiuni pentru a-și proteja familiile. Fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, dar nu mai mult de 14 zile, fie declară că se izolează la domiciliu împreună cu familia, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare la cerere, pentru a asigura protecția familiilor șoferilor de pe aceste autovehicule, evident cu plata costurilor aferente cazării în aceste spații hoteliere.
Și zona spațiului aerian ar putea fi afectată, familiile sau piloții, aceleași condiții le aplicăm și piloților de aeronave.
O altă zonă în care am încercat să clarificăm și am decis un articol care va clarifica relațiile și organizarea sistemului energetic național. Sistem vital în prezent pentru tot ce ține funcționarea statului, dar ține de tratamentele medicale ale compatrioților și de funcționarea sistemului național.
Am instituit pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare la locul de muncă sau zone special dedicate, pentru personal care ocupă funcții esențiale.
Am stabilit ca autoritățile locale, începând cu 31 martie 2020, vor monta dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor și vor efectua periodic activități de dezinstecție pe casa scărilor și în lift. Pentru a ajuta rețeaua sanitară proprie, dar în special medicii, am stabilit următorul lucru.
Ministerele cu rețea sanitare proprie vor asigura la cerere spații hoteliere personalului din sistemul public sanitar, pentru a preveni COVID-19 în rândul cadrelor medicale și a familiilor acestora.
Prețurile la energie electrică, termică, salubritate, carburanți, nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat astăzi la data emiterii prezentei ordonanțe militare. Prețurile pot doar să scadă, nu mai pot fi majorate.
O clarificare la ordonanțele anterioare, transportul maritim și cel de pe căile navigabile interioare, accesul navelor și navigarea navelor se va desfășura fără restricții. Este interzis accesul piloților la bordul navelor maritime sosite din zonele de risc roșu sau galben dacă nu dispun de echipament de protecție.
Am clarificat că interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de trei se aplică exclusiv circulației pietonale.
Interdicția de a nu fi un grup mai mare de trei persoane se aplică exclusiv circulației pietonale”.
Secretarul de stat Bogdan Despescu: „Structurile MAI, în colaborare cu celelalte autorități. Au fost verificate 270.000 de persoane care au intrat în țară, a fost dispusă măsura de carantinare în funcție de starea de sănătate. Listele cu cetățenii au fost transmise câtre toate comitetele județene și toate autoritățile publice locale. Mulțumesc colegilor. Peste 228.000 sunt cetățeni români, 15.000 sunt cetățeni bulgari, care au fost redirecționați spre țara lor în siguranță.
Au fost și 5700 de cetățeni italieni și 4700 de cetățeni din Republica Moldova. Aproximativ 57.000 sunt persoane care au călătorit în Italia, aproape 50.000 sunt cetățeni români, 3900 italieni și peste 3200 alte naționalități. După suspendarea curselor aeriene, numărul persoanelor care a intrat în România a scăzut semnificativ.
Astfel, au intrat în România astăzi 12.300 cetățeni români și 15.500 cetățeni străini. Toți au fost verificați și triați. Mulțumesc militarilor și cadrelor medicale.
Peste 33.000 de persoane care nu au respectat măsura privind restricționarea circulației, fiind amendați cu aproximativ 46 milioane de lei. Începând cu 25 martie verificăm în teren respectarea măsurilor de prevenire COVID-19.
Au fost întocmite peste 200 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. În perioada 22 – 28 martie au fost efectuate 48.000 de curse de transport marfă dinspre alte state spre România, respectiv 44.000 dinspre România spre alte state. 3 TIR-uri din Turcia au sosit astăzi dinspre Ruse.
În ultimele 24 de ore, în vederea prevenirii au acționat peste 27.000 de angajați ai MAI, cu 9500 de mijloace auto și 1200 mijloace auto ai poliției locale. Peste 200 de mijloace tehnice specifice ai Armatei Române.
Au verificat aproape 94.000 de persoane aflați în peste 36.000 de locații de carantină. Amenzile se măresc:
Minim 2000 de lei și maxim 20000 de lei față de 100 și maxim 5000 de lei. Pentru persoanele juridice de la 1000 de lei la 10000 de lei. Maxim rămțne stabilit la 70.000 de lei!
La sancțiuni se pot aplica și una sau mai multe dintre: confiscarea bunurilor, interzicerea accesului la bunuri, suspendarea temporară a activității, desființarea unor lucrări”.
Raed Arafat, secretar de stat: „La ora 20 au fost confirmate 1815 cazuri în total, vindecați 206 persoane, decedați 43 de persoane. Internați pe secție 770, în Terapie Intensivă 52 de persoane. Locuri de carantină 20.074, există 11.213 persoane în carantină.
Persoane izolate 162.374. Am emis patru ordine avizate de ministrul sănătății. Cel mai important e cel care stabilește reguli pentru internarea celor care se prezintă la spitale. În unele situații s-a întârziat cu transferul sau internarea din cauza confirmării infecției cu COVID-19, am decis să stabilim clar că orice pacient poate fi suspendat de a fi covid pozitiv, chiar dacă nu există testarea. Personalul medical trebuie să se protejeze corespunzător.
Pacientul cu altă patologie și stare critică se va interna unde s-a prezentat sau în alt spital conform ministrului sănătății. Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitalicești cade sub incidență penală. Atragem atenția managerilor că pacienții nu pot fi refuzați tratamentul că nu există confirmare sau infirmarea că nu sunt pozitiv sau negativ COVID. Rugămintea către toți colegii din spitale să trateze această problemă cu maximă seriozitate.
Al doilea ordine pentru stabilirea modului de detașare a personalului medical. Vreau să subliniez următoarele. Articolul 1, începând cu data ordinului, cadrele medicale (auxiliare, medici, asistenți, chimiști, rezidenti, biologi) pot fi detașați la alte unități sanitare publice care au deficit.
Personalul medical nu poate refuza delegarea, dacă se face în alte localități decât cea de domiciliu, au obligația autoritățile să îi asigure hrană și cazare. Detașarea se face în interiorul județului prin ordin al prefectului, în alt județ decât cel în care își desfășoară activitatea se realizează prin dispoziția secretarului de stat.
În cazul în care avem deficit de personal, știm că există astfel de cazuri, va fi necesară detașarea. Al 3-lea ordin e punerea în aplicare a prevederilor decretului prezidențial, privind coordonarea operațională a ambulanței de către inspectoratele pentru situații de urgență. Dintre cele mai importante aspecte, voi menționa câteva. Efectuarea manevrei de forță în funcție de nevoile operative ale SMURD. Înlocuirea temporară a resurselor SMURD atunci când nu sunt disponibile timp de 6 ore cu ambulanțe din serviciul de ambulanță.
Ultimul ordin e corelat cu ce multă lume a văzut ieri, unde s-a prezentat președintelui României spitalul de campanie spitalul ROL 2 desfășurat la Ana Aslan. Același model va ri realizat la Constanța, deja MAI a instalat o parte dintr-un spital de campanie, la care se va atașa spitalul CFR, prin acest ordin a intrat sub coordonarea direcției medicale a Ministerului Apărării”.
Marcel Vela: „Trebuie să privim lupta aceasta drept o provocare. Fac apel la rațiunea și disciplina fiecăruia dintre noi pentru a putea avea în cel mai scurt timp rezultate. Lucrurile vor evolua favorabil doar dacă facem ceea ce trebuie, ceea ce este permis și doar dacă vom conștientiza fiecare dintre noi că starea de fapt este extrem de serioasă.
Vom depăși cu bine doar dacă realizăm că este o sarcină care revine fiecăruia dintre noi fără excepții. Cu siguranță vom învinge și vom salva multe vieți dacă respectăm toate sfaturile, toate indicațiile și toate măsurile anunțate de către cei care sunt abilitați să gestioneze această criză”.
UPDATE, 21:00 / S-a terminat ședința. În minutele următoare ministrul Vela va face o declarație.
Se pregătește o nouă Ordonanță Militară
Conform stiripesruse.ro, în cadrul ședinței se discută despre noi măsuri de restricție. În jurul orei 21:00, reprezentanții guvernului ar urma să facă declarații oficiale pe această temă.
România se îndreaptă cu pași reprezi spre scenariul 4, în momentul în care în țara noastră vor fi înregistrate 2000 de cazuri de coronavirus. Din acel moment, persoanele peste 65 de ani ar putea rămâne în casă pe termen nedeterminat.
“Avem nişte propuneri pe care le-am făcut la colegii noştri de la Ministerul de Interne ca într-o ordonanţă militară viitoare să putem cuprinde şi acest punct în care să ne protejăm vârstele extreme şi să ne protejăm şi pe cei cu comorbidităţi”, a explicat ministrul Tătaru la Digi 24.