Secretele Vilei 10 Snagov! Nicolae și Elena Ceaușescu aveau trei parcele cu porumb, bananieri și 14 stupi

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
08/12/2019, 12:57
Secretele Vilei 10 Snagov! Nicolae și Elena Ceaușescu aveau trei parcele cu porumb, bananieri și 14 stupi GALERIE FOTO
Nicolae Ceaușescu vizita hectarele de porumb. Sursa foto - revistafelicia.ro

Secretele Vilei 10 Snagov, cea în care au locuit Nicolae și Elena Ceaușescu ies încă la iveală. Astfel, la 3 decenii de la căderea comunismului încă se mai descoperă diverse lucruri despre viața cuplului dictatorial.

Secretele Vilei 10 Snagov!

Timp de 30 de ani administrator al palatelor lui Ceausescu, Suzana Andreias a fost unul dintre cei mai apropiati observatori ai vietii de la curtea celor doi. Despre Gospodăria de la Snagov a Ceaușeștilor, aceasta a spus mai multe în volumul „La curtea lui Ceausescu”, confesiuni adunate de Maria Dobrescu.

„Vila 10 era cea mai frumoasa din cate existau la Snagov. Initial fusese construita pentru doamna Maurer, dar ei nu i-a placut. Atunci au luat-o Ceausestii. Langa anexa mai erau doua sere.

Nicolae și Elena Ceaușescu aveau trei parcele cu porumb, bananieri și 14 stupi

Una mare, unde puneam toate zarzavaturile, de aveam legume si iarna si vara, loboda, stevie, rosii, castraveti, chiar si un arbore de cafea. Pe parcurs, au mai aparut si trei bananieri.

Toate plantele acelea le ingrijea sotul meu, Andreias. Era o suprafata foarte mare, cu vie. O livada de meri, peri, ciresi si pruni. Acolo aveam si o alee cu 14 stupi. Din miere opream cat ne trebuia pentru casa, restul o dadeam la Partid, la Gospodarie.

Ce faceau la Gospodarie cu toate produsele astea? Le vindeau, iar banii pe care-i luau mergeau la intretinerea casei, a pamantului, a gradinii. Zarzavaturile pe care le dadeam la Gospodarie ajungeau la aprozare”, a spus Suzana Andreias

„Se vindeau si cu banii aceia erau platiti muncitorii de la resedinta. Cateodata, ne dadeau plan: trebuie sa faceti atata din asta si atata din ailalta. (…) Aveam vreo doua – trei parcele cu porumb, late cam de 10 metri si lungi de vreo 20.

Mancau si porumb fiert, dar cu porumbul se faceau si experiente. Luau stiuletele, il cantareau, apoi curatau boabele, le cantareau si calculau cat porumb iese la hectar.

In functie de acest rezultat, se calcula si se raporta recolta la nivelul intregii tari. Toamna, la vremea culesului, tovarasul Ceausescu aducea prim-secretarii din judete la Snagov si le arata ce e in curte la noi.

Spunea: „Mai, eu nu va cer sa faceti ca aici, ca in perimetrul asta sunt conditii, dar faceti macar jumatate”. Le arata telina, le arata zarzavatul si le cerea sa scoata recolta la hectar cat faceam noi”, a mai spus Suzana Andreiaș

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×