Se scumpesc carburanții de la 1 ianuarie 2019? Ce spune Guvernul

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
30/12/2018, 08:44
Se scumpesc carburanții de la 1 ianuarie 2019? Ce spune Guvernul GALERIE FOTO
Guvernul vrea ca în 2019 să plafoneze prețul la carburanți

Guvernul are planuri mari în ceea ce privește carburanții în România. Și, veștile sunt bune pentru români. În 2019 sunt foarte mari șanse ca prețul acestora să nu crească. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat sâmbătă seară că Guvernul ia în calcul plafonarea accizei la combustibili și inclusiv o înghețare a prețului la carburanți.

Precizările ministrului au venit, după ce în ultima vreme în spațiul public au apărut informații conform cărora de la 1 ianuarie 2019, prețul carburanților va crește din cauza indexării accizei cu inflația. Ministrul a infirmat aceste zvonuri și a lăsat de înțeles că Guvernul lucrează la un proiect care să stopeze orice creștere a prețurilor la combustili în anul 2019.

Ministrul Eugen Teodorovici a anunțat că Guvernul intenționează să înghețe sau chiar să micșoreze acciza la carburanți în 2019

Se scumpesc carburanții de la 1 ianuarie 2019? Guvernul vrea să micșoreze acciza la benzină și motorină, în noul an

„Este loc de manevră. Față de prețul de producție, în România, nivelul acestor taxe este foarte ridicat. Atunci, trebuie un set de măsuri. Putem să discutăm, după cum am spus în toamnă, de o reducere a acestei accize. Dar cum facem să ne asigurăm că această reducere se va regăsi la pompă, pentru că noi, fiind captivi la pompă, cu siguranță companiile, cum a fost și cazul reducerii TVA la 9%, în 2015, nu transferă către pompă acea reducere?”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici, care a ținut să clarifice faptul că de la 1 ianuarie 2019 carburanții nu se scumpesc.

Ministrul finanțelor a precizat că nivelul accizelor din România, de 48% la motorină și 50% la benzină este printre cele mai mari din Europa. Eugen Teodorovici a mai precizat că au început discuțiile cu privire la plafonarea prețului la carburanți pentru primul semestru al anului viitor. Asta ar însemna că cel puțin în primele 6 luni din 2019 prețul la carburanți nu va crește.

Scumpiri în lanț, de la 1 ianuarie 2019

Scumpirea carburanților, anunțată de la anul, va atrage de la sine alte scumpiri în lanț. Așadar, din 2019, românii se vor confrunta cu un preț mai mare la raft pentru alimente și băuturi. Scumpirile vor fi susținute de creșterea salariilor, de la 1 ianuarie 2019, cu precădere în sectorul privat. Salariul minim pe economie urmează să creascî de la 1.900 de lei la 2.080 de lei brut, adică net 100 de lei.  Cei cu studii superioare vor primi în plus 150 de lei la salariu.

Specialiștii spun că vor fi scumpiri la carburanți și la țigări, din prima zi a anului. La litrul de benzină, majorarea va fi cu cel puțin 7 bani pe litru, potrivit specialiștilor care au analizat evoluția pieței.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×