Se schimbă din nou Codul Rutier? 10 șoferi iau amendă în fiecare oră din cauză că n-au ITP

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
07/02/2019, 18:48
Se schimbă din nou Codul Rutier? 10 șoferi iau amendă în fiecare oră din cauză că n-au ITP GALERIE FOTO
Cod Rutier 2019. 10 șoferi iau amendă în fiecare oră din cauza că nu au ITP

Potrivit Codului Rutier, automobilele înmatriculate sau înregistrate în România pot circula pe drumurile publice doar dacă starea lor tehnică este perfectă. Conform legislației în vigoare, în 2019, automobilele de uz personal, nu cele pentru transportarea persoanelor sau mărfurilor, trebuie să facă ITP-ul o dată la doi ani, iar cei care nu se conformează, primesc amenzi usturătoare. Excepția de la regulă o fac vehiculele cu vârstă de peste 12 ani.

În aceste cazuri, proprietarii mașinilor cu atâția ani adunați, sunt nevoiți să le prezinte la ITP anual. Cât despre mașinile noi, deținătorii acestora trebuie să facă primul ITP la trei ani de la înregistrarea lor, nu la doi ani, după cum stabilea legislația anterior.

Cod Rutier. 10 șoferi iau amendă în fiecare oră din cauză că nu au ITP

În urma inspecției tehnice, mașinile trec de această analiză dacă au, cel mult, defecte minore. Însă, dacă mașinile sunt identificate la verificări cu defecte majore ori periculoase, mașinile nu trec de inspecție, iar proprietarii sunt nevoiți să le repare în cel mult 30 de zile, potrivit avocatnet. ro.

Se schimbă din nou Codul Rutier? 10 șoferi iau amendă în fiecare oră din cauză că n-au ITP
Poliția Rutieră a dat anul trecut peste 91.000 de amenzi.

Categorii de defecte:

  • Minore: deficiențele care nu au un efect considerabil asupra siguranței vehiculului ori impact asupra mediului și alte neconformități minore.
  • Majore: deficiențe susceptibile să compromită siguranța mașinii, să aibă impact asupra mediului ori să pună în pericol ceilalți participanți la trafic și alte neconformități mai importante.
  • Periculoase: deficiențe care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere ori care au impact asupra mediului.
Se schimbă din nou Codul Rutier? 10 șoferi iau amendă în fiecare oră din cauză că n-au ITP
Conform legislației în vigoare, în 2019, automobilele de uz personal trebuie să facă ITP-ul o dată la doi ani

De menționat este că, în cazul în care IPT-ul unei mașini expiră, înmatricularea acesteia este suspendată automat. Așa că, dacă șoferul circulă cu o mașină al cărei inspecție a expirat, riscă atât amendă pentru lipsa inspecției tehnice, cât și pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării.

Se schimbă din nou Codul Rutier? 10 șoferi iau amendă în fiecare oră din cauză că n-au ITP
De menționat este că, în cazul în care IPT-ul unei mașini expiră, înmatricularea acesteia este suspendată automat

Valoarea totală a amenzii poate ajunge la 5.800 de lei, iar conform datelor poliției, 100.000 de mașini sunt neasigurate tehnic în fiecare zi în trafic. Astfel, Poliția Rutieră a dat anul trecut peste 91.000 de amenzi.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×