Se merge sau nu se merge la Biserică? Ce se întâmplă cu slujbele de Paște 2020 la creștini ortodocși

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
17/03/2020, 10:26
Se merge sau nu se merge la Biserică? Ce se întâmplă cu slujbele de Paște 2020 la creștini ortodocși
Sluba de Înviere ar putea fi transmisă doar online de Paşte 2020. Sursa foto: ziarulromanesc.ro

Criza epidemiei de coronavirus din ţara noastră le impune reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române (BOR) să ia măsuri fără precedent pentru Slujba de Înviere. În cel mai rău caz, în scenariul în care epidemia va continua să se agraveze, Slujba de Înviere ar urma să fie transmisă online.

În contextul epidemiei de coronavirus slujba de Înviere ar putea fi transmisă online

În cazul în care epidemia de coronavirus din România nu se va atenua până de Paşte 2020, reprezentanţii BOR au anunţat că Biserica se va adapta treptat și responsabil şi va respecta strict reglementările autorităților din domeniu medical.

Asta ar putea însemna ca Slujba de Înviere de Paşte 2020 să fie transmisă online,  iar credincioşii să nu mai meargă la biserică. Nu este, însă, nimic oficial, iar totul ţine de cum va evolua epidemia în zilele care urmează.

Discernământul moral, grija față de ceilalți și responsabilitatea individuală sunt așadar imperative în această perioadă critică, pe care trebuie să o traversăm calm și cu deplină încredere în Dumnezeu„, au transmis reprezentanții Bisericii Ortodoxe.

Bisericile vor fi deschise în fiecare zi în perioada de epidemie de coronavirus

Pe de altă parte, Patriarhia Română a luat decizia, zilele trecute, ca bisericile să fie deschise în fiecare zi pe perioada epidemiei de coronavirus. În plus, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din România au transmis mai multe reguli ce trebuiesc respectate atât de către enoriaşi, cât şi de preoţii bisericilor.

Măsurile anunţate sunt luate pentru protecţia enoriaşilor de coronavirus. Astfel, odată cu decretarea stării de alertă de către preşedintele Klaus Iohannis,  în lăcaşele sfinte  nu vor mai avea voie mai mulţi de 50 de credincioşi o dată.

De asemenea, enoriaşi vor trebui să păstreze distanţa unul faţă de altul, astfel încât să nu se poată transmite virusul COVID-19.

Pe lângă asigurarea spaţiilor de dezinfectare în biserici, splălat pe mâini şi asigurarea de dezinfectanţi, şi dezinfecatrea spaţiilor, preoţii vor trebui să asigurea în fiecare zi spovedania şi împărtăşania credincioşilor.

Astfel, se va evita aglomeraţiile de enoriaşi din zilele de sâmbătă şi duminică, întrucât aceştia se vor putea spovedi sau împărtăşii în fiecare zi.

În plus, la slujbe, preoţii se vor ruga pentru însănătoşirea crdincioşilor bolnavi, precum şi pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale şi a celolrlalţi oameni implicaţi în combaterea epidemiei de coronavirus.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×