Se împlinesc 12 ani de la moartea lui Teo Peter. Ucigaşul său este tot liber

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
05/12/2016, 11:27
Se împlinesc 12 ani de la moartea lui Teo Peter. Ucigaşul său este tot liber

În amintirea lui Teo Peter o stradă de la marginea Clujlui îi poartă numele. Puşcaşul marin Cristopher van Goethem, cel care beat fiind, a lovit în plin taxiul în care se afla îndrăgitul rocker a fost găsit nevinovat de un tribunal american, scrie evz.ro.

S-au împlinit 12 ani de când Teo Peter, unul dintre cei mai iubiţi muzicieni şi membru fondator al grupului rock Compact, a dispărut dintre noi, în urma unui tragic accident rutier. Pe 4 decembrie 2004, taxiul în care se afla a fost spulberat, la intersecţi străzii Polonă, cu bulevardul Dacia, din Bucureşti de o maşină condus de un militar american beat. “Nu mai arăt cu degetul şi nu mai trag semnale de alarmă. M-am împăcat cu gândul că ce s-a întâmplat a fost voia Celui de Sus. Războiul purtat cu vinovatul a fost unul nedrept şi s-a încheiat de mult. Mulţi şi-au luat angajamentul că vor cinsti numele tatălui meu, însă timpul aruncă în uitare anumite promisiuni. După toţi aceşti ani, tata a rămas doar pe tăbliţele unei străzi, un nume de stradă”, declara cu glasul plin de durere fiul regretatului artist, Teo Peter jr, citat de libertatea.ro.

După el a rămas un nume des stradă într-o periferie a Clujului

În afară de muzica sa doar un nume de stradă a mai rămas din Teo Peter. Doar autorităţile de la Cluj au făcut un gest în memoria basistului, pentru că acolo s-a născut Compact, trupa în care Peter a activat mai bine de două decenii. Însă e doar o stradă desfundată, cu trei case, de la periferia oraşului. 200 de metri. Pe 4 decembrie 2004, legendarul rocker a murit după ce taxiul în care călătorea pe bulevardul Dacia, colţ cu strada Polonă, a fost lovit de un bolid condus de Christopher van Goethem, un militar al SUA detaşat la ambasada din România, aflat în stare de ebrietate. Atunci s-a creat un val de indignare a opiniei publice din România ca urmare a modului în care americanii au reacţionat.

Criminalul a scăpat nepedepsit

În 2006, o curte marţială din Statele Unite a decis că puşcaşul marin implicat în accident cu maşina Ambasadei SUA la Bucureşti nu se face vinovat de omor prin neglijenţă în legătură cu moartea lui Teo Peter. Indignaţi şi îndureraţi, membrii familiei Peter şi-au căutat dreptatea printr-un proces non-adversarial, la nivel administrativ, cu autorităţile americane, în urma căruia au obţinut daune materiale, dar nu şi inculparea criminalului.

Despăgubiri date de americani la presiunile lui Traian Băsescu

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu a povestit, în iunie anul acesta, dedesubturile cazului Teo Peter, omorât în urmă cu 12 ani de un puşcaş marin al SUA. Liderul PMP susţine că americanii voiau să dea o sumă mult prea mică drept despăgubire, dar el a avut o abordare ”extrem de dură”, deoarece vrut să arate că ”nu e de joacă”.”Americanii au un sistem standard la astfel de acţiuni, că au trupe peste tot în lume şi dacă într-un accident omoară pe cineva, plătesc 10.000 de dolari. Asta are Pentagonul în buget. Eu am insistat la ambasador, dar am discutat inclusiv cu vicepreşedintele Biden. Cred că era o discuţie înainte să mă duc în SUA. Au plătit un milion, dar nu de la noi. Abordarea mea a fost extrem de dură pe problema lui Teo Peter. Poate am greşit spunând vă dăm noi un milion, dar am vrut să arăt că nu e joacă”, a declarat Traian Băsescu, citat de b1.ro.

Citeşte mai mult pe Realitatea

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×