Se amână plata ratelor la bănci pentru populație? Vasilescu Adrian, consilierul lui Mugur Isărescu: „Așteptăm un răspuns urgent în acest sens”

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 00:22
Se amână plata ratelor la bănci pentru populație? Vasilescu Adrian, consilierul lui Mugur Isărescu: „Așteptăm un răspuns urgent în acest sens”
Vor fi românii păsuiți la plata ratelor la credite?

Consilierul guvernatorului băncii centrale, Vasilescu Adrian, a vorbit despre mai multe previziuni din domeniul sectorului bancar. Cel mai important, Vasilescu a analizat șansele ca oamenii să fie păsuiți de bănci pentru mai multe luni de la plata ratelor.

Vor fi păsuiți oamenii de la plata ratelor?

Vasilescu nu știe momentan dacă România își permite să amâne ratele la bănci pentru populație, însă acest scenariu este luat în considerare.

Banca Națională colaborează cu guvernul, dar nu poate spune ce poate să facă guvernul. Poate să spună ce trebuie să facă ea ca instituție fundamentală și ce trebuie să facă întregul sistem bancar.

Statele Unite alocă 1000 de miliarde de dolari. Prima cifră care se anunță e cifră de deschidere, dar nu va rămâne așa. Dar important e să facem o corelație, la criza din 2008 atunci SUA au pornit de la 700 de miliarde. Acum cu 300 de miliarde mai mult, deci această criză va fi mai gravă sau SUA vor să intervină din startul locului cu o măsură mai dură?

Ne amețește această cifră, sper că nu e adevărat că vom avea 1 milion de șomeri. E foarte mult, multe lucruri se vor deregla, toți nu mai pot să își plătească ratele și așteaptă măsuri de păsuire de la bănci. Sigur, eu sunt comunicator, e mobilizare maximă în sistemul bancar.

Nu sunt posibilități în România să acționăm la nivelurile anunțate. Avem 36 de bănci, aceste bănci analizele atente arată că sunt solide, nicio bancă nu e în pericol să cadă, solvabilitatea e bună, nu sunt pericole să fie încetări de plăți. Lichiditatea e la un nivel acceptabil, Banca Națională poate să intervină pentru a menține nivel ridicat al lichidității în bănci. Dar avem o realitate care ne ajută foarte puțin.

Intermedierea financiară. Ce fac băncile din lume, mută bani de la cei care nu vor să consume imediat către cei care investesc și consumă imediat. Aici e marea slăbiciune, posibilitatea de a muta banii e mică. Avem cea mai mică rată din toată UE a celor care economisesc la cei care investesc.

Nivelul de credit a crescut semnificativ, pentru populație și întreprinderi. Cei care au aceste credite se uită dacă nu cumva vor intra în șomaj, dacă nu vor fi trimiși în șomaj tehnic, aceste lucruri sunt analizate cu amănunțime, aici nu merg decizii după ureche.

Trebuie analize foarte clare, Banca Națională le face. Avem 10 bănci de importanță strategică, prin aceste bănci analizele trebuie făcute pentru întregul sistem bancar. Ce se întâmplă aici, se întâmplă la toate băncile.

Există această nu numai discuție, se fac deja analize cât poate o bancă, avem 36 bănci, fiecare cât ar putea să reziste ca să păsuiască, o lună, două luni, trei luni, răspunsurile vor fi primite foarte repede.

Nu pot să fac o estimare când vom avea răspunsul, se schimbă lucrurile de la o zi la alta. Vor fi răspunsuri date în fiecare zi, pentru că realitățile se schimbă.

În România niciun leu nu s-a luat din buzunarele contribuabilor ca să susțină băncile. Au fost chemați acționarii, 5 miliarde de euro au adus suplimentar capital acționarii străini. De fapt, ca să fiu exact, 4 miliarde de euro aduse din străinătate și 1 miliard de euro au fost repartizate profiturile de aici”, a declarat Vasilescu la Antena 3.

Așadar, oamenii vor avea de așteptat până vor afla dacă sunt păsuiți de bănci. În schimb, în Ungaria, Guvernul a decis să amâne plata ratelor pentru un an.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×