Schimbările din noul Cod Rutier! Care sunt amenzile în 2019

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
14/02/2019, 09:00
Schimbările din noul Cod Rutier! Care sunt amenzile în 2019 GALERIE FOTO
Acte mai putine pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere

Codul Rutier a schimbat regulile în ceea ce priveşte permisul de conducere şi a modului în care acesta ar putea fi schimbat, dar aduce şi amenzi noi pentru şoferii agresivi! Noile prevederi spun că fişa medicală nu mai este necesară în unele situaţii în care şoferul solicită un nou permis de conducere!

Noul Cod Rutier aduce veşti bune, dar şi unele teribile. Astfel, parlamentarii vor să reducă amenyile pentru şoferii care sunt surprinşi cu telefonul la ureche, dar şi pentru cei surprinşi fără centură de siguranţă! Totodată însă, aceiaşi parlamentari vor să-i lase fără permis timp de 90 de zile pe şoferii agresivi în trafic, iar şoferii care se fac vinovaţi pentru un accident rutier nu vor mai primi dovadă de circulaţie, iar permisul de circulaţie i-ar putea fi suspendat timp de trei luni. Dacă până acum, şoferii rămâneau fără permis la acumularea a 13 puncte amendă, noile prevederi spun că acesta va rpmâne din nou fără permis la acumularea a 25 de puncte amendă!

Acte mai puţine pentru înlocuirea permisului de conducere pierdut

Codul Rutier mai stipulează şi că în cazul în care un şofer vrea să-şi reînnoiască permisul de conducere expirat sau aflat în preajma expirării, el trebuie să prezinte autorităţilor, pe lângă o cerere şi celelalte documente necesare, şi o fişă medicală. Documentul eliberat de o clinică medicală specializată, trebuie să conţină mai multe examene medicale din care să reiasă că şoferul este apt pentru a conduce un autoturism pe drumurile publice. Fişa medicală trebuie emisă de către o unitate medicală autorizată şi trebuie să aibă parafa fiecărui medic care îl examineayă pe şofer.

Şoferii care au permisul de conducere expirat şi doresc reînnoirea documentului nu pot transmite documentele prin poştă sau e-mail, ci le pot prezenta direct la autorităţi.

In Capitala, oricine isi poate face un duplicat dupa permisul pierdut in numai doua ore

În schimb, în cazul în care un conducător auto solicită autorităţilor eliberarea unui duplicat după permisul pierdut sau deteriorat, dar încă valabil, acesta nu trebuie să prezinte şi un document medical. Prin urmare, nu trebuie să prezinte o fişă medicală şoferii care solicită un nou permis auto atunci când permisul le-a fost furat, l-au pierdut sau s-a deteriorat sau când numele deţinătorului s-a schimbat între timp. Şoferii din toată ţara pot obţine un duplicat al permisului de conducere în Capitală, la Serviciul Permise Auto din Pipera. Aici, se plăteşte o taxă, poyele sunt făcute direct la ghişeu, iar permisul auto este eliberat în numai două ore!

Șoferii care solicită eliberarea unui nou permis de conducere înainte ca cel deţinut să expire vor primi, de fapt, un duplicat al permisului auto deţinut, care va avea aceeaşi valabilitate înscrisă pe permisul furat, pierdut sau deteriorat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×