COD RUTIER 2019. Schimbări drastice pentru cei care vor să își ia permisul Fișa medicală va fi valabilă timp de un an

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
07/10/2019, 23:59
COD RUTIER 2019. Schimbări drastice pentru cei care vor să își ia permisul Fișa medicală va fi valabilă timp de un an
Modificări aduse fișei medicale necesare pentru permisul auto *foto: digi24.ro

Un ordin care a apărut luni în Monitorul Oficial prevede o modificare importantă pentru cei care vor să își obțină carnetul conducere. Astfel, fișa medical necesarea la obținerea sau la reînnoirea permisului auto și-a mărit valabilitatea, de la șase luni la un an. De asemenea, a mai apărut un nou model de fișa medicală care conține și examinarea de pneumologie, pentru a vedea dacă șoferii au apnee.

Noutăți în dosarul pentru obținerea carnetului auto

Noutatea majoră din ultima lege publicată în Monitorul Oficial este că valabilitatea fișei medicale, de care au nevoie atât viitorii șoferi, cât și actualii șoferi, a fost dublată, de la șase luni la un an. Astfel, documentul poate fi folosit oricând în intervalul respectiv de un an, fie pentru prima obținere a permisului auto, fie pentru reînnoirea celui deja obținut.

Singura schimbare, în afară de valabilitate, este apariția, pe lista examinărilor medicale necesare, a pneumologiei. Rubrica de pneumologie este obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E. În acest fel, toți șoferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testați pentru apnee în somn, în condițiile în care acum doar cei suspectați de apnee, indiferent de categorie, trebuie să se ducă la doctor pentru a obține un aviz medical, arată avocatnet.ro.

Modificări aduse fișei medicale necesare pentru permisul auto
Modificări aduse fișei medicale necesare pentru permisul auto *foto: drpciv.ro

Șoferii care suferă de apnee trebuie să obțină aviz medical

Concret, cei pentru care există suspiciuni de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv trebuie să se ducă la o consultație medicală, pentru a obține un aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Astfel, aceste persoane pot obține permisul doar dacă dovedesc că își controlează afecțiunea, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, fapt confirmat de un aviz medical autorizat. De asemenea, aceste persoane trebuie să se ducă periodic la controale medicale.

Motivul pentru care au apărut în legislație restricțiile pentru persoanele cu apnee în somn este numărul mare de accidente auto care au drept cauză sindromul respectiv. Apneea este o oprire temporară a respirației, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu o somnolență diurnă excesivă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×