SCANDAL de proporţii în SUA: Hillary Clinton, dinamitată din interior

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
26/07/2016, 13:55
SCANDAL de proporţii în SUA: Hillary Clinton, dinamitată din interior

Hillary Clinton se pregăteşte să devină, oficial, candidatul democraţilor la alegerile din SUA, dar situaţia din interiorul partidului este una explozivă, după stenogramele cu liderii democraţi, publicate de Wikileaks. În aceste condiţii, Hillary Clinton riscă să piardă puncte importante din cauza situaţiei explozive din propriul partid.

Convenţia democrată, care urmează să o numească oficial pe Hillary Clinton candidată pentru Casa Albă, se deschide luni la Philadelphia (nord-estul SUA) într-o atmosferă de scandal după ce preşedinta partidului şi-a anunţat demisia, comentează AFP.

Debbie Wasserman Schultz, a cărei poziţie fusese fragilizată de scurgerea în presă a unor e-mailuri interne, şi-a anunţat duminică demisia de la preşedinţia Partidului Democrat din SUA, informează Agerpres.

Democraţii intenţionează totuşi să profite de această convenţie pentru a prezenta imaginea unui partid unit şi pregătit să lupte pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, spre deosebire de Convenţia de învestitură republicană care l-a desemnat pe Donald Trump în 21 iulie.

Regia acestei convenţii, la care participă mii de delegaţi democraţi veniţi din toate colţurile SUA, a fost afectată de publicarea de către site-ul Wikileaks a circa 20.000 de mesaje interne ale înalţilor responsabili ai partidului.

Unele dintre aceste mesaje, făcute publice vineri, par să indice un partid decis în favoarea lui Hillary Clinton încă din alegerile primare, ceea ce senatorul Bernie Sanders şi susţinătorii săi nu au încetat să denunţe.

Acesta din urmă, finalist învins în alegerile primare de Hillary Clinton, urmează să ţină un discurs luni, în prima zi a reuniunii.

În cursul ultimelor luni, tabăra Sanders nu a încetat să solicite demisia lui Debbie Wasserman Schultz de la conducerea partidului.

Ea şi-a anunţat demisia în cele din urmă printr-un comunicat duminică, cu 24 de ore înainte de deschiderea convenţiei. „Cel mai bun mod pentru mine de a îndeplini acest obiectiv (alegerea lui Hillary Clinton ca preşedinte) este să demisionez din funcţia de preşedinte al partidului, la sfârşitul convenţiei”, a declarat ea.

Cu câteva ore mai devreme, Sanders criticase din nou atitudinea părtinitoare a partidului în alegerile primare, pe care el le-a considerat întotdeauna nedrepte pentru un „outsider” ca el însuşi. „Partidul a ales să fie de partea dnei Clinton încă din prima zi”, a declarat el pentru NBC.

Dar senatorul din Vermont a ales să nu facă din această controversă un casus belli. „Efortul meu în această zi este de a face ca Donald Trump să fie învins şi să fie aleasă Hillary Clinton”, a spus el.

Anturajul lui Hillary Clinton a sugerat, de altfel, că hackerii ruşi suspectaţi că ar fi sustras mesajele au făcut-o pentru „a-l ajuta pe Donald Trump”. „Este alarmant”, a spus directorul său de campanie, Robby Mook, pentru ABC.

Citeşte mai mult pe www.stiripesurse.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×