Prezență exotică în regnul animal din nordul Moldovei. Asta după ce mai mulți șacali au fost observați de curând în mai multe localități din nord-estul județului Botoșani.
Până acum acest animal sălbatic a fost o prezență foarte rară pe teritoriul României. El a ajuns acum în țara noastră pe la frontiera verde cu Republica Moldova, arată cei de la Agerpres.
Șacalii, o apariție extrem de rară în nordul Moldovei
Directorul Direcţiei Silvice Botoşani, Marius Havriş, a explicat pentru sursa citată faptul că aceste animale ar fi venit din sudul Republicii Moldova.
„A apărut pe raza județului Botoşani şi nu prea are duşmani naturali şacalul. În general, vin din Republica Moldova pe zona de frontieră. Din Ucraina poate mai puţin. A fost văzut în zona Truşeşti şi pe la Darabani.
Nu este o specie specifică zonei noastre, dar el fiind un animal oportunist, este o specie care a apărut în ultimii ani. Nu cred că acum zece ani se putea discuta în judeţul Botoşani de şacali. În momentul de faţă există”, a spus Marius Havriş.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Prezența șacalului în Moldova, explicată prin încălzirea climatică
Oficialul Direcţiei Silvice susţine că, în multe situaţii, şacalul îşi asigură hrana din puii de iepuri sălbatici sau de mistreţi. Astfel acesta afectează în mod natural fondul cinegetic. El pune extinderea ariei de prezenţă a şacalului şi pe raza judeţului Botoşani pe fondul modificării climei, în special în urma fenomenului de încălzire a vremii.
Şacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă şi cu botul ascuţit.
Prima prezență a șacalului în România a fost atestată în sudul țării, în zona Olteniei, în urmă cu o jumătate de deceniu.