Șacalii, prezență exotică în Botoșani! Ar fi trecut granița din Republica Moldova

Șacalii, prezență exotică în Botoșani! Ar fi trecut granița din Republica Moldova
Șacali prezenți în Botoșani, sosiți din nordul Moldovei *foto: livescience.com

Prezență exotică în regnul animal din nordul Moldovei. Asta după ce mai mulți șacali au fost observați de curând în mai multe localități din nord-estul județului Botoșani.

Până acum acest animal sălbatic a fost o prezență foarte rară pe teritoriul României. El a ajuns acum în țara noastră pe la frontiera verde cu Republica Moldova, arată cei de la Agerpres.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Șacalii, o apariție extrem de rară în nordul Moldovei

Directorul Direcţiei Silvice Botoşani, Marius Havriş, a explicat pentru sursa citată faptul că aceste animale ar fi venit din sudul Republicii Moldova.

„A apărut pe raza județului Botoşani şi nu prea are duşmani naturali şacalul. În general, vin din Republica Moldova pe zona de frontieră. Din Ucraina poate mai puţin. A fost văzut în zona Truşeşti şi pe la Darabani.

Nu este o specie specifică zonei noastre, dar el fiind un animal oportunist, este o specie care a apărut în ultimii ani. Nu cred că acum zece ani se putea discuta în judeţul Botoşani de şacali. În momentul de faţă există”, a spus Marius Havriş.

Prezența șacalului în Moldova, explicată prin încălzirea climatică

Oficialul Direcţiei Silvice susţine că, în multe situaţii, şacalul îşi asigură hrana din puii de iepuri sălbatici sau de mistreţi. Astfel acesta afectează în mod natural fondul cinegetic. El pune extinderea ariei de prezenţă a şacalului şi pe raza judeţului Botoşani pe fondul modificării climei, în special în urma fenomenului de încălzire a vremii.

Şacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă şi cu botul ascuţit.

Prima prezență a șacalului în România a fost atestată în sudul țării, în zona Olteniei, în urmă cu o jumătate de deceniu.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×