Rusia, replică după ce a fost acuzată că a survolat spaţiul aerian al Turciei: „Propagandă”

Mirela Apostol   
în Hotnews
31/01/2016, 08:21
Rusia, replică după ce a fost acuzată că a survolat spaţiul aerian al Turciei: „Propagandă”

Ministerul rus al Apărării a calificat sâmbătă drept „propagandă fără fundament” declaraţiile Ankarei că aviaţia rusă i-a violat din nou spaţiul aerian vineri, informează AFP.

„Nu a avut loc nicio violare a spaţiului aerian turc de către forţele aeriene ruse prezente în Siria”, a declarat pentru agenţiile de presă ruse purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konacenkov, referindu-se la aviaţia rusă prezentă în spaţiul aerian sirian de la 30 septembrie.

„Declaraţiile turce despre pretinsa violare a spaţiului său aerian de către un SU-34 rusesc sunt propagandă fără fundament”, a insistat el, adăugând că cei care acuză Rusia „nu pot fi decât propagandişti care au vizionat filme de acţiune de la Hollywood”.

Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i comunica „condamnarea fermă” a faptului că un avion rusesc i-a încălcat spaţiul aerian, a anunţat sâmbătă MAE turc, denunţând „o atitudine iresponsabilă”.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat sâmbătă Moscova că „Rusia va trebui să-şi asume consecinţele dacă ea continuă astfel de violări contra drepturilor suverane ale Turciei”.

NATO a urmat imediat exemplul Turciei, cerând sâmbătă Moscovei „respectarea deplină” a spaţiului său aerian.

La 24 noiembrie, un bombardier rusesc a fost doborât de armata turcă deasupra graniţei cu Siria, un incident ce a aruncat într-o gravă criză relaţiile diplomatice dintre Turcia şi Rusia, care, furioasă, a luat o serie largă de măsuri de retorsiune împotriva Ankarei, aminteşte France Presse.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×