Rugăciunea zilei, 6 martie. Se spune către Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
06/03/2019, 14:59
Rugăciunea zilei, 6 martie. Se spune către Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea GALERIE FOTO
Rugăciunea zilei, 6 martie. Se spune către Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea

Rugăciunea zilei, 6 martie se spune către Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea, care au fost conducători în armatele împăratului bizantin Teofil (829-842). În timpul asedierii orașului Amoreea (din Galicia, Asia Mică), cei 42 de comandați au fost luați prizonieri, alături de alți creștini. După ce au fost închiși și puși să se lase de credința creștină, au fost chinuiți și în cele din urmă uciși.

Rugăciunea zilei, 6 martie

Iată rugăciunea zilei de 6 martie, care se spune către Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea. „Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Ca pe uscat umblând Is­rael, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm! Arătându-vă, măriţilor, ca nişte stele luminoase în înălţi­mea Bisericii lui Hristos, lumi­naţi sufletele credincioşilor, în­depărtând întunericul rătăcirii.

Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea
Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea

Rugăciunea se rostește către Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea

Cu hotărâre plină de vitejie v-aţi luat la luptă cu vrăjmaşul, mucenicilor şi l-aţi înfrânt pe el. Şi murind, aţi aflat laolaltă viaţă nesfârşită, preafericiţilor. Străluciţi fiind de frumuse­ţea luptei voastre celei pline de lumină şi tari, v-aţi adus lui Hristos, Celui înjunghiat cu trupul şi aţi fost număraţi lao­laltă cu cetele cele muceniceşti, mucenicilor.

Prealăudaţilor patruzeci şi doi de mucenici ai Domnului, surpând mulţimea cea nenu­mărată a nelegiuiţilor, v-aţi în­vrednicit în ceruri de multe bu­nătăţi. Preasfântă Fecioară, tu Dum­nezeiască podoabă a muceni­cilor, care ai născut pe Hristos, Podoaba tuturor frumuseţilor, pe Acela roagă-L să înfrumu­seţeze sufletul meu. Amin”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×