Românii cu rate se pot bucura! Indicele ROBOR a scăzut

Raluca Ogaru    Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
04/01/2019, 12:42
Românii cu rate se pot bucura! Indicele ROBOR a scăzut
Indicele ROBOR a scăzut la cel mai mic nivel! Românii cu rate se pot bucura

Vin vești bune pentru românii care au rate! Indicele ROBOR a sczăut la nivelul minim din ultimele 6 luni. ROBOR calculat la 3 luni de zile a coborât la 2.97%. Acesta este calculat la majoritatea reditelor în lei, astfel că, potrivit datelor oficiale, acesta reprezintă acum cel mai mic nivel din 2018, din luna iunie până la momentul actual.

ROBORO (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care se poate împrumuta între instituțiile bancare di toată România, în lei. Evoluția sa este strâns legată de nivelul de lichiditate deja stabilit pe piață.

Indicele ROBOR a scăzut! Veste bună pentru românii cu rate!

Indicele ROBOR calculat la 3 luni a ajuns la cel mai mic nivel, de 2.97%, conform datelor oficiale publicate în cursul zilei de vineri de Banca Națională a României (BNR). Azi, indicele ROBOR a scăzut la 2.97%, fiind cel mai mic nivel încă din luna iunie 2018, unde a atins 2,95%. De asemenea, și indicele ROBOR calculat la 6 luni a scăzut, ajungând la 3.28%, cel mai mic nivel de la 29 iulie 2018, când a avut 4.34%.

ROBID și ROBOR anunțat de Banca Națională a României
ROBID și ROBOR anunțat de Banca Națională a României

„Încercăm să anticipăm paşii următori ai băncilor. Probabil că unul dintre paşi va fi ca, în noile contracte, băncile să-şi mărească marja fixă, pentru a-şi ascunde eventual această scădere a ROBOR. Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri. Un punct foarte, foarte important spunem noi şi cred că şi aşteptat este cel legat de introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR-ului mai mare de 2%.

Ştim cu toţii şi avem aici şi documente oficiale, inclusiv raportul Băncii Centrale din decembrie 2018, precum şi documente ale Băncii Centrale Europene şi nu numai, documente care arată sau evidenţiază foarte clar anumite practici, de fapt, incorecte faţă de populaţie, faţă de economia reală şi în acest sens am propus unele măsuri. Şi anume aplicarea, cum spuneam, sau impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%. Orice depăşire a acestui nivel este taxat cu diferite marje propuse de Ministerul de Finanţe”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×