Românii au Halloween-ul lor. Ziua Morților se sărbatoreste în fiecare an

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
31/10/2018, 19:28
Românii au Halloween-ul lor. Ziua Morților se sărbatoreste în fiecare an

Românii au Halloween-ul lor. Ziua Morților se sărbatoreste în fiecare an pe data de 1 noiembrie. Calendarul ortodox marcheză ziua de 1 noiembrie ca zi de pomenire a morților. Toate sâmbetele din an sunt pentru pomenirea morților, însă – pe lângă acestea – trebuie să notăm încă două mari date în care pomenirea morților este specială: Sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului de sec, dar și sâmbăta dinaintea pogorârii Duhului Sfânt. În popor acestea se mai numesc și Moșii de vară și Moșii de iarnă.

Deși pare că am clarificat care sunt zilele în care credincioșii își pomenesc membrii familiei și/sau rudele trecute la cele sfinte, în Biserica noastră mai există o sâmbătă a morților de toamnă, în care se face o pomenire generală a morților și care nu are o dată fixă. Sâmbăta morților de toamnă este, de obicei, între 26 octombrie și 8 noiembrie. Uneori această pomenire este fixată în sâmbăta lăsatului de sec de Crăciun, în sâmbăta dinaintea Sfântului Dimitirie sau în cele două sâmbete după Sf. Dimitrie.

De la Halloween la Ziua Morților

Credincioșii merg în această zi de sărbătoare la biserică și cimitir pentru a curăța mormintele și a duce flori celor dragi, care nu mai sunt printre noi. Legendele spun că în această zi porțile Tărâmului de Dincolo de deschid, iar morții se întorc pe Pământ pentru a-i vizita pe apropiații lor, potrivit Ziarulunirea.ro.

În Bisericile din România  pe 1 noiembrie se va participa la vecernie, o slujbă de seară închinată celor trecuți la cele sfinte.

„Este o sarbatoare, cu ghilimele de rigoare, venită în Transilvania din spațiul catolic. Este de fapt ziua de 1 noiembrie, pentru catolici înseamna «Sărbătoarea Tuturor Sfinților» și au hotărât ca în această zi să-și aducă aminte de morții lor, de cei care au trecut în lumea veșnică. Pentru romani nu a fost foarte greu sa adopte o astfel de sarbatoare, pentru ca in spatiu romanesc cultul mortilor este deosebit de dezvoltat. Sigur ca pentru noi amintirea celor plecati se face in tot postul Pastelui, dar culmineaza cu duminica Tomii. Acum 20-30 de ani, de exemplu, in satele mai indepartate de orasele din Transilvania nu se sarbatorea aceasta zi sau nu aveau loc evenimente in cimitir“, a explicat Janeta Ciocan, muzeograf etnolog pentru emaramures.ro.

De Ziua Morților cimitirele se vor lumina
De Ziua Morților cimitirele se vor lumina

„De la sărbătoarea Halloween-ului la celebrarea Luminației (Ziua Morților), trecerea pare că s-a facut aproape pe nesimțite. Totuși, de la o noapte sub semnul beznei și al (h)orror-ilor la cea a luminii și a rugăciunii, de la chefuri și voie-bună, la plânsete, jale și morți – trecerea este cam bruscă”, scrie crestinortodox.ro.

Pentru că Biserica Ortodoxă face pomenirea morților sâmbăta, unii credincioși aleg să sărbătorească Ziua Morților în prima sâmbătă din luna noiembrie, nu pe 1 noiembrie.

Simbolurile Zilei Morților sau a Luminației

Ziua Morților sau Luminația este un prilej de pomenire și amintire a persoanelor dragi care au plecat de lângă noi.

„Printre simbolurile Zilei Mortilor se pot enumera lumanarile, candele si florile. Dar, simbolul suprem al sãrbãtorii rãmane insã lumanarea. Cimitirele comunitatilor se transforma pentru cateva ore in adevarate mall-uri, deoarece sunt puternic luminate si invadate de multimi de oameni. Un calugar franciscan explica semnificatia “Luminatiei” ca fiind “o zi a aducerii aminte, a reculegerii si rugaciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi”. mai scrie crestinortodox.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×