România, groapa de gunoi a Europei? Un nou container cu deșeuri sosit din Marea Britanie, descoperit de Garda de Coastă

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
17/03/2020, 17:08
România, groapa de gunoi a Europei? Un nou container cu deșeuri sosit din Marea Britanie, descoperit de Garda de Coastă
Garda de Coastă a descoperit un nou container cu gunoaie

Polițiștii de frontieră din Portul Constanța Sud – Agigea au descoperit astăzi un nou container cu deșeuri, sosit din Marea Britanie.

Container cu deșeuri, descoperit de Garda de Coastă

Mai mult, documentele prezentate autorității vamale erau false. Conform actelor în container erau depozitate produse de uz caznic, în realitatea autoritățile au găsit deșeuri inutilizabile.

Garda de Coastă a explicat situația, specificând într-un comunicat de presă că acest caz nu este solitar. Alte 25 de astfel de containere au fost descoperite în terminalele de containere din porturile din Constanţa şi terminalul din Chitila.

De altfel, polițiștii de frontieră au găsit ultimul container după ce au realizat că fusese expediat de către aceeași firmă din Marea Britanie, iar firma importatoare era aeeași din București.

„Autorităţile abilitate în cauză au constatat că, deşi în documentele prezentate la autoritatea vamală figurează ca fiind produse de uz casnic, acestea erau de fapt deşeuri inutilizabile.

După efectuarea controlului, a fost luată măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României a produselor respective, fiind reintroduse în container pentru a fi expediate în ţara de origine”, au transmis cei de la Garda de Coastă.

Momentan, doi cetățeni români în vârstă de 36 și 33 de ani, alături de un cetățean britanic în vârstă de 34 de ani sunt cercetați în acest caz. Cei trei bărbați sunt acuzați că au săvârșit infracțiuniea de „export sau import de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu şi folosirea de acte nereale la autoritatea vamală”.

România, groapa de gunoi a Europei?

Procurorul Teodor Niță, cel care instrumentează cazul, declara la finele lui februarie pentru Hotnews că România riscă să devină groapa de gunoi a Europei din cauza acestor transporturi ilegale.

„Se poate sorta conţinutul, iau cele câteva procente de marfă relativ utilizabilă pe care o pot comercializa, iar gunoaiele le aruncă în gropile noastre de gunoi, în munţii noştri de gunoi şi în felul acesta se curăţă ţara destinatarului şi se încarcă de gunoi România. Pentru că România are o mare problemă, este într-un risc major şi iminent să devină lada de gunoi a întregii Europe şi nu numai„, a declarat Teodor Niţă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×