România frumoasă. Straja, raiul schiorilor

Claudia Mîţoi   
în Stiri de ultima ora
12/02/2018, 00:01
România frumoasă. Straja, raiul schiorilor

Domeniul schiabil de la Straja se găseşte pe versantul nordic al Munţilor Vâlcan, în zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de oraşul fost minier Lupeni. În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, aşa că aveţi posibilitatea să le „calcaţi” până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpăda, ratrac-uri, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi.

Straja, raiul schiorilor

 

Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Cele 10 instalaţii de transport pe cablu vă asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune. Datorită construirii telegondolei care pleacă din Lupeni (pe traseul vechiului telescaun) şi al noului telescaun de pe Vârful Straja, au apărut pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, care porneşte din Vârful Straja (1.868 m) şi ajunge la staţia de îmbarcare a telegondolei (750 m), având o lungime de 8,1 km. Zona construita a staţiunii se gaseşte la altitudinea de 1.400 m.

Mai bine cu telegondola decât cu maşina

Dinspre Petroşani sau dinspre Tâgu-Jiu, pe DN66, la intersecţia de la Livezeni, se urmează pe DN66A indicatorul „Lupeni’”. Dupa 15 km, în Lupeni, în zona cartierului Braia, se urmează indicatorul „Straja” şi, pe „Drumul Crucii” (asfaltat în totalitate), după aproximativ 7 km, se ajunge în staţiune.

Accesul la domeniul schiabil Straja se poate face şi cu telegondola din oraşul Lupeni, din zona de agrement Brăiţa (urmaţi indicatoarele de pe bulevardul principal), unde gasiţi o parcare platita şi sigură. Se urcă însa cu telegondola o diferenţă de nivel de 593 m, pe o distanţă de 2.536 m. Din Straja veţi avea o minunata privelişte cu Munţii Retezat, un peisaj extraordinar spre valea Jiului de Vest.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×