România a plătit cea mai mare parte a împrumutului de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Numai anul trecut au fost restituite aproape 3 miliarde de euro în contul Fondului. Banii au fost plătiţi atât de Banca Naţională cât şi de Ministerul de Finanţe.
Dacă luăm în considerare şi împrumutul de la Banca Mondială, vom achita ultima rata în 2023. Dar până atunci trebuie să spunem că am plătit cea mai mare parte din datorie. Dacă ne aducem aminte, România a împrumutat aproape 20 de miliarde de euro.
Cea mai mare parte s-a dus la BNR, ca rezevă. Circa 2,2 miliarde de euro au ajuns la Finaţe pentru acoperirea unui deficit temporar, cauzat de neîncrederea investitorilor în puterea guvernului de a-şi mai plăti datoriile.
Banii împrumutaţi au venit în tranşe. Aşa că la sfârşitul lui 2009 aveam de plătit 6,1 miliarde de euro, apoi 9,8 şi în final 10,5 miliarde în 2011. De atunci sumele datorate au scăzut continuu până la 1,3 miliarde de euro în 2015.
În 2014 din totalul de 2,9 miliarde plătite Fondului Monetar, 561 de milioane au fost plătiţi de către Ministerul de Finanţe iar restul de către BNR. În 2016 Românai termină de achitat ratele împrumutului de la FMI
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
În paralel, plătim şi datoria de 6 miliarde către Uniunea Europeană. În 2014 am plătit 1,5 miliarde de euro. Mai avem de plătit 3,5 miliarde până în 2019. După acest an mai avem de achitat un miliard de euro către Banca Mondială în 2022 şi 2023.
Sursă: www.antena3.ro