România a primit undă verde pentru Schengen de la Parlamentul European

Victor Anghel   
în Instant Articles
11/12/2018, 16:48
România a primit undă verde pentru Schengen de la Parlamentul European GALERIE FOTO
România a primit undă verde pentru Schengen de la Parlamentul European

Veste bună pentru români, dar și pentru aleșii țării noastre! Astăzi, 11 decembrie, Parlamentul European (PE) a votat primirea imediată României și Bulgariei în spaţiul Schengen. Europarlaentarii cer ca aderarea la Schengen să nu depindă de raportul MCV. Raportul  supus la vot a primit 514 voturi “pentru”, 107 “împotrivă” şi 38 de abţineri.

Încă de acum două luni, România a primit accesul pasiv la sistemul deinformații privind vizele, iar acum, raportorii europeni cer Consiliului European să ia o decizie imediată în ceea ce privește eliminarea controalelor la frontiere.

Parlamentul European a dat undă verde României pentru Schengen

Trebuie știut faptul că votul de azi din Parlamentul European este unul consultativ, decizia finală aparține Consiliului European, organismul din care fac parte liderii statelor membre ale Uniunii Europene. În raport se arată faptul că România și-a îndeplinit obligațiile tehnice privind securizarea frontierelor, potrivit digi24.ro. Iar în documentul care a fost votat în PE se spune clar că aderarea la spațiul Schengen nu trebuie corelată cu Mecanismul de Cooperare și Verificare, un capitol la care țara noastră stă foarte prost.

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a spus după întâlnirea cu premierul Viorica Viorica Dăncilă şi cu ceilalţi membri ai Guvernului, că România va fi primită în Schengen în mandatul actualei Comisii, subliniind că “mai sunt eforturi de făcut”. Prim-ministrul României a salutat declarația președintelui CE.

“Din punct de vedere tehnic, ştim că ţara noastră îndeplineşte toate criteriile şi cred că acest lucru este un act de dreptate, un act de normalitate, un act prin care România este tratată ca şi celelalte state membre ale UE”, a declarat în urmă cu câteva zile Viorica Dăncilă.

Acestă veste extraordinară vine după ce ieri au fost făcute publice rezultatele unui sondaj al Biroului de Cercetări Sociale (BCS) în legătură cu felul în care îi privesc românii pe premierul României și liderul PSD. Informațiile s-au viralizat și au dat naștere unor noi glume despre Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea.

Parlamentul European este o instituție legislativă a Uniunii Europene aleasă prin scrutin direct o dată la cinci ani

Este important de subliniat faptul că extinderea spaţiului Schengen sau libera circulaţie a cetăţenilor UE nu ar trebui să fie afectată de efectele negative ale lacunelor altor politici UE. Printre acestea se numără cele referitoare la azil şi imigraţie, aprecia LIBE.

“Comisia Libertăţilor Civile a reafirmat că Bulgaria şi România ar trebui să devină membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen şi a respins perspectiva unei aderări parţiale, mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime şi apoi cu frontierele terestre. (…). Această abordare în două etape creează un precedent periculos, care nu doar că nu are nicio bază juridică solidă, dar care implică totodată inconveninete economice, sociale şi politice asupra UE”, a  declarat atunci raportorul Serghei Stanişev, din cadrul grupului parlamentar european al socialiştilor şi democraţilor (S&D), potrivit news.ro.

Acest proiect al raportului a fost adoptat de Comisie cu 36 de voturi la patru şi o abţinere. De asemenea, vă reamintim că PE a dat undă verde aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen încă din iunie 2011 şi şi-a reiterat poziţia în mai multe rânduri, în urma acestei rezoluţii legislative.

În prezent, atât România, cât şi Bulgaria aplică în mod parţial acquis-ul Schengen, iar controale sunt efectuate la frontierele ambelor ţări.

Cine ia decizia finală ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen

Hotărârea finală în legătură cu aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul Schengen este luată prin vot – cu unanimitate – de către miniştrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului.

Bulgaria va face parte din spaţiul Schengen din 2019, pentru început doar cu frontierele aeriene, anunţa la sfârşitul lui noiembrie publicaţia bulgară 24 Chasa, citând afirmaţii ale liderului europarlamentarilor PPE, Manfred Weber, candidat pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×