Roma, 10 lucruri inedite despre filmul cu cele mai multe nominalizări la Oscar 2019. FOTO / VIDEO

Silviu Ghering   
în Stiri mondene
22/01/2019, 23:27
Roma, 10 lucruri inedite despre filmul cu cele mai multe nominalizări la Oscar 2019. FOTO / VIDEO GALERIE FOTO
Roma, 10 lucruri inedite despre filmul cu cele mai multe nominalizări la Oscar 2019

Premiile Oscar se vor decerna anul acesta pe 24 februarie, la „Dolby Theatre” din Hollywood. Academia Americană de Film (AMPAS) a dat publicității nominalizările pentru cele 24 de categorii, de la cel mai bun film și actorii cei mai buni din rolurile principale, la documentare, filme de animație, coloane sonore sau cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza.

Denumite oficial premiile Academiei Americane de Film (Academy Award of Merit), Premiile Oscar au fost acordate pentru prima oară în 1929, mai exact pe 16 mai 1929, la hotelul „Hollywood Roosevelt” din Los Angeles. Gala din acest an este cea cu numărul 91 care va decerna atât de râvnitele statuete din bronz (35 cm și 3,20 g), placate cu aur de 24 de carate, acelaşi tip de aur folosit şi de NASA în ultimii 35 de ani la sateliţii săi meteorologici şi la mega-telescoapele „Hobble” şi „James Webb”.

Roma, 10 lucruri inedite despre filmul cu cele mai multe nominalizări la Oscar 2019

Roma este unul dintre cele două filme ( celălalt este tragi-comedia istorică Favorita, regixată de grecul Yorgos Lanthimos) cu cele mai multe nominalizări la Premiile Oscar 2019: nu mai puțin de 10! Filmul regizat de cineastul mexican Alfonso Cuarón aduce pe marele ecran oameni obișnuiți, care nu sunt toți actori profesioniști, rolul principal, Cleo, fiind interpretat de revelația Yalitza Aparicio, o începătoare care a impresionat și a fost nominalizată la „Cea mai bună actriță într-un rol principal”! Iată în continuare 10 lucruri inedite despre Roma.

  • Roma e produs de Netflix, gigantul american de de streaming video la cerere, care oferă on-line și în exclusivitate o bibliotecă de filme, seriale și programe de televiziune.
Roma sub semnul violențelor din anii 70
Roma sub semnul violențelor
  • Povestea în sine este legată de Roma, dar nu capitala Italiei, ci o suburbie a capitalei mexicane, Mexico City, în care a crescut regizorul Alfonso Cuarón. Așa încât filmul are o accentuată dimensiune autobiografică.
Roma, cartierul copilăriei regizorului mexican Alfonso Cuarón, l-a marcat pe toată viața
Roma, cartierul copilăriei regizorului mexican Alfonso Cuarón
  • Libo, doica familiei Cuarón în copilăria regizorului, pe care acesta a „construit” personajul principal din Roma, sub numele Cleo, a văzut filmul de 3 ori și de fiecare dată a plâns în hohote!
Roma și doica Libo, Cleo în film, reperele celui mai nominalizat film la Oscar 2019: 10 categorii!
Roma și doica Libo, Cleo în film, reperele celui mai nominalizat film la Oscar 2019
  • Castingul pentru personajul Cleo a durat aproape un an și l-a adus pe Alfonso Cuarón în pragul unei căderi nervoase: „Când găseam femei care arătau ca Libo, dar nu simțeau, nu gândeau ca ea, când găaseam femei care se potriveau sufletește cu Libo, dar arătau complet diferit… Marele meu noroc s-a numit Yalitza Aparicio, dar și cu ea am avut probleme la început, nu era deloc interesată de film… Mai aveam puțin și mă lăsau nervii!”.
Roma o are în centrul distribuției pe Yalitza Aparicio, o începătoare care nu este actriță profesionistă!
Roma o are în centrul distribuției pe Yalitza Aparicio
  • Yalitza Aparicio, care nu este actriță profesionistă, a trăit un moment șocant în timpul filmărilor. La fel ca și celorlalți colegi de platou, nu i s-a dat să citească niciun fel de scenariu, scenele se filmau la indicațiile regizorului Alfonso Cuarón, și Yalitza n-a știut că are de jucat o scenă în care naște un copil… mort! Povestește Cuarón: „Plângea, și plângea, și plângea… N-am mai suportat nici eu, am îmbrățișat-o repetând mecanic «Tăiați, tăiați, tăiați! Iartă-mă, iartă-mă, iartă-mă!». Și ea doar plângea și spunea «Am crezut că o să aduceți, totuși, un copil viu!»… Am întrebat-o a doua zi dacă ea crede că am mers prea departe în dorința de a fi totul foarte real și ea mi-a spus «Am înțeles de ce ați făcut-o, dar n-am crezut că o s-o faceți! A fost mai mult decât șocant». Nu știu dacă am greșit, dar am obținut de la Yalitza o reacție reală axtraordinară”.
Yalitza Aparicio are o prestație de excepție în Roma și a fost nominalizată la „Cea mai bună actriță într-un tol principal” la Premiile Oscar 2019, o adevărată surpriză
Yalitza Aparicio are o prestație de excepție în Roma și a fost nominalizată la „Cea mai bună actriță într-un tol principal” la Premiile Oscar 2019
  • Neașteptat pentru timpul în care ne aflăm, Roma a declanșat o mulțime de reacții… rasiste! „Este înfricoșătoare pentru min cantitatea de comentarii rasiste despre acest film pe mediile de socializare. Și când Yalitza se afla pe coperta lui «Vogue», era incredibilă cantitatea de comentarii rasiste despre asta! Deci, 1971 sau 2018? Problemele de atunci sunt și mai acute astăzi!”, a declarat Alfonso Cuarón.
Roma a stârnit mari controverse și reacții rasiste! Surpriza regizorului a fost totală!
Roma a stârnit mari controverse și reacții rasiste!
  • Roma este primul film al cineastului mexican de la celebrul Gravity (Gravitația, din 2013, cu Sandra Bullock și George Clooney), film pentru care Alfonso Cuarón a primit două premii Oscar: pentru regie și pentru montaj.
Roma vine să completeze „palmaresul” regizorului Alfonso Cuarón după Oscarurile câștigate cu filmul Gravitația (2013), două, pentru regie și montaj
Roma vine să completeze „palmaresul” regizorului Alfonso Cuarón după Oscarurile câștigate cu filmul Gravitația (2013)
  • Roma a primit „Leul de Aur” la ediția 75 a Festivalului de Film de la Veneţia, din septembrie 2018
Roma a câștigat „Leul de Aur” la Festivalul de Film de la Veneţia, din septembrie 2018
Roma a câștigat „Leul de Aur” la Festivalul de Film de la Veneţia anul trecut
  • Roma a fost laureată, recent, a ediției 76 a galei Globurilor de Aur, la începutul lui ianuarie 2019, unde a primit două Globuri de Aur: pentru cel mai bun film străin şi pentru cea mai bună regie.
Roma este favorit să câștige cele mai multe premii Oscar pe 24 februarie, la la „Dolby Theatre” din Hollywood
Roma este favorit să câștige cele mai multe premii Oscar pe 24 februarie
  • La un buget de 15 milioane de dolari, Roma este cotată la box-office cu doar 3 milioane de dolari, asta din cauza producătorului, Netflix, care nu a dat filmul pentru rulare decât unui număr restrâns de săli de cinema de lux din SUA (lansat pe 29 noiembrie 2018) și l-a pus la dispoziția abonaților săi pe 14 decembrie 2018.

„Filmul meu este o odă închinată cartierului în care m-am născut și am crescut în anii ‘70, Roma, din Ciudad de Mexico, care este și acum incredibil de plin de semnificaţii pentru mine” – Alfonso Cuarón

2.971 de statuete Oscar au fost decernate din 1929 până în 2018 inclusiv (în afara câștigătorilor au mai fost date premii speciale, ca de exemplu pentru întreaga carieră, mai multor actori și regizori, de unde diferența dintre totalul acesta și numărul de categorii înmulțite cu numărul de ediții)

1953 este anul în care gala de decernare a Premiilor Oscar a fost televizată pentru prima dată. De atunci se transmite în direct an de an.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×