ROBOR a scăzut considerabil. În prezent, acesta a ajuns la cea mai mică valoare la trei luni, anume de 3,09%, care a fost înregistrat în data de 22 iunie 2018. La șase lui, ROBOR a scăzut la 3,49%, în comparație cu 3,53, care era maximul înregistrat în ultimii patru ani și patru luni.
În luna martie, pe data de 5, a anului 2014, Banca Națională a României(BNR) anunța un niel de 3,61%. La finele lunii mai, pe data de 31 a anului 2018, ROBOR 3M avea o cotă de 2,94%, cu un indice ROBOR 6M de 3,00%. Luna august a anului curent a adus o ședință de politică monetară la Banca Națională.
Atunci, mulți analiști preconizau câteva scenarii de început. Acestea susțineau că BNR urma să majoreze dobânda de politică monetară cu 0,25%. La acea vreme, cei prezenți la ședință înclinau spre o politică de așteptare.
ROBOR la 3 luni a scăzut
De multă vreme auzim de ROBOR prin toate felurile. Ba că s-a mărit, ba că s-a micșorat, ba că ne omoară. Dar, ce este el? ROBOR sau Romanian Interbank Offer Rate, ce reprezintă rata medie a dobânzii. Mai exact, rata dobânzii la care se împrumută instituțiile bancare din țara noastră în moneda națională, fiind lei/RON. Indicatorul este stabilit de Banca Națională a României, după ce și-a adunat informațiile furnizate de primele 10 bănci, care sunt de altfel și cele mai active pe piață.
De știut este și faptul că dobânda ROBOR se calculează pentru aceeași zi, în ziua următoare. Așa se întâmplă și cu termenele de o săptămână 1,3,6,9 și 12. Indicii care sunt utilizați de bănci, în urma căruia ele reușesc să stabilească un nivel al dobânzilor la credite sunt ROBOR 3M, adică cele la trei luni. La acesta se adaugă și ROBOR 6M, cel la 6 luni plus marja băncii.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
O valoare mică a indicelui poate fi corelată în mintea oamenilor cu o rată mai mică pentru creditele contractelor care sunt în lei. Până acum, a mai fost înregistrată o valoare mică a indicatorului. Acesta avea 0,68% și a fost consemnat pe datele de 27 septembrie 2016 și pe 14 octombrie 2016.
Ce spunea Guvernatorul BNR despre situația ROBOR din vara acestui an?
Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României a declarat în acest an că ”nu a murit nimeni la nivelul de 4% în Țara Românească”. În acea perioadă, cum indicele ROBOR crescuse, Mugur îndemna la calm în ceea ce privește fluctuația indicelui. Din puntul său de vedere, presa este cea care punea totul sub o lumină proastă. ”Eu nu sunt confortabil cu această, aşa să zic, avalanşă de ştiri că a venit Apocalipsa cu ROBOR-ul la 3,20%. A fost 4%, 5% şi nu a murit nimeni în Ţara Românească.
Au fost şi mai înalte. Să creaţi un nou bau-bau, nu neapărat dumneavoastră, un nou bau-bau, de la curs acum am ajuns la ROBOR, cred că este o uşoară exagerare şi să spun aşa: invit la calm”, a declarat Guvernatorul BNR. De asemenea, acesta cerea și mai mulă atenție la ce vești se împrăștie, pentru a nu speria populația. ”Mai multă atenţie când tot promovaţi ideea că s-a ajuns la…ce record este dacă acum patru ani a fost mult mai mare.
A atins recordul ultimilor trei ani şi 12 zile şi 5 luni. Deci nu e vorba dacă eu sunt confortabil. Este un nivel care este oricum la jumătatea ratei inflaţiei pe care o avem în prezent. Deci sub nicio formă nu se poate spune că este o exagerare. Exagerare apare la această mediatizare excesivă. Mesajul nostru este că lumea a ieşit cu întârziere în Europa, în Zona Euro, din perioada dobânzilor foarte scăzute şi România nu poate să fie izolată de ceea ce se întâmplă în lume”, a spus Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.