Preşedintele Robert Mugabe şi-a dat demisia de la cârma statului Zimbabwe. Bucurie pe străzile ţării!

Filon Stan  
înStiri de ultima ora
22/11/2017, 12:00
Preşedintele Robert Mugabe şi-a dat demisia de la cârma statului Zimbabwe. Bucurie pe străzile ţării!

Preşedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, şi-a dat marţi demisia, formalizată într-o scrisoare transmisă parlamentului de la Harare, informează agenţiile internaţionale de presă. „Eu, Robert Mugabe (…) transmit formal demisia din funcţia de preşedinte al Republicii Zimbabwe, cu efect imediat”, a citit din documentul primit preşedintele Adunării Naţionale, Jacob Mudenda, în aplauzele parlamentarilor care dezbăteau cererea de impeachment pentru Mugabe.

„Am luat în mod voluntar decizia de a demisiona (…) Această decizie a fost motivată de dorinţa mea de a asigura un transfer fără probleme al puterii, paşnic şi fără violenţă”, explică în demisie Mugabe, în vârstă de 93 de ani.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Robert Mugabe şi-a dat demisia de la cârma statului Zimbabwe

Erou al independenţei statului Zimbabwe, el a instituit ulterior o dictatură personală, reuşind să rămână preşedinte timp de 37 de ani. Nici grava criză economică prin care ţara sa trece de mulţi ani nu l-a înlăturat de la putere, iar anunţul demisiei sale a fost primit marţi cu o explozie de bucurie pe străzile capitalei Harare.

După ce armata a preluat pe 15 noiembrie puterea de facto la Harare, Mugabe a fost pentru un timp reţinut la domiciliu, iar duminică el şi soţia sa, Grace, au fost excluşi din partidul Zanu-PF, primind din partea acestei formaţiuni şi un ultimatum să demisioneze până luni din funcţia de preşedinte, cu avertismentul că în caz contrar va fi pus sub acuzare.

Funcţia de preşedinte al Zanu-PF a fost preluată duminică de fostul vicepreşedinte Emmerson Mnangagwa (75 de ani), care fusese destituit anterior în cursul lunii noiembrie şi a fugit din ţară, după un conflict cu Grace Mugabe, măsură care a determinat acţiunea armatei de preluare a puterii. În discursul prin care a anunţat demisia lui Mugabe, preşedintele parlamentului a promis că va fi instalat rapid un preşedinte interimar.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×