Rețeta zilei. Cușma lui Guguță cu clătite, tort moldovenesc

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
26/01/2020, 15:27
Rețeta zilei. Cușma lui Guguță cu clătite, tort moldovenesc
Tortul de clătite, numit și Cușma lui Guguță, este un desert întâlnit în Moldova. Sursa foto: Pinterest.com

Rețeta de astăzi este un tort de clătite renumit în Moldova care se pregătește extrem de rapid din doar câteva ingrediente simple. Tortul mai este cunoscut și sub denumirea de Cușma lui Gulguță pentru că în tradiția moldovenească se povestește despre un cioban care avea o căciulă din blană de miel pe cap.

Rețeta zilei: tort de clătire cu vișine proaspete sau Cușma lui Guguță

Tortul de clătite moldovenesc are în varianta originală tuburile de clătite din aluat fraged umplute cu vișine acrișoare proaspete. Nefiind sezonul acestor fructe Cușma lui Gulguță se poate prepara și cu dulceață de vișine sau cu oricare alte fructe mici care vă plac: afine, căpșuni sau zmeură.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Acest tort din clătite nu se pregătește la cuptor, prin urmare nu este nevoie de un blat și nici nu trebuie să stai prea mult în bucătărie. Cel mai mult timp va fi ocupat de pregătirea clătitelor, în rest tortul este gata în doi timpi și trei mișcări.

Ingrediente necesare pentru Cușma lui Gulguță:

  • 10 clătite proaspete, subțiri și fine
  • 200 de grame vișine proaspete, congelate sau vișine din compot fără sâmburi
  • 400 de grame de smântână lichidă
  • o ciocolată neagră cu un procent mare de cacao
  • o lingură zahăr pudră
  • o lingură zahăr vanilat
  • vișine pentru ornat tortul

Mod de preparare Cușma lui Gulguță. Care sunt pașii de urmat:

  1. Înainte de a începe să facem tortul trebuie să pregătin clătitele care se fac după rețeta clasică
  2. Vișinele se scurg printr-o sită și se întind pe fiecare clătită care apoi se rulează
  3. Într-un bol încăpător se bate frișca lichidă împreună cu zahărul pudră și cel vanilat până se formează o spumă fină
  4. Frișca se lasă deoparte și se trece la pregătirea tortului propriu zis. Pe un platou mai lung se pun la bază 4 clătite umplute cu vișine după care se adaugă deasupra frișca
  5. Următorul strat de clătite va avea doar 3 și apoi se pune din nou frișcă
  6. Al treilea strat de clătite va avea 2, iar ultimul doar una astfel încât să se formeze un fel de triunghi
  7. Între straturile de clătite se pune bineînțeles frișcă, iar ce rămâne se unge deasupra. Tortul se îmbracă frumos în frișcă și se nivelează bine
  8. Pe deasupra tortului se rade ciocolata care îi conferă desertului un aspect frumos
  9. Se garnisește tortul cu vișine proaspete și se dă la rece pentru minim o oră
  10. Spor la treabă și poftă bună!

 

 

 

Închide ×